colontitle

ВАНКУВЕРСЬКИЙ КЛУБ "ОДЕСИТ"
Ванкуверський Клуб Одеситів "Odessa club Society"
Звання найкращого міста світу за якістю життя 2011 року отримало місто Ванкувер

 

Отже, з чого і ЯК усе починалося?

Татьяна Стафеева

Дуже просто і навіть банально. Як відомо, ініціатива карається. Була моя пропозиція про створення клубу у Ванкувері і не було заперечень з боку керівництва Всесвітнього Клубу Одеситів в особі шановних віцепрезидентів і директора клубу Леоніда Рукмана. Тобто "завдання" про створення Ванкуверської філії ВКО було отримано і виконано. Ну, а якщо говорити серйозно, то знаючи, що одесит без спілкування - не одесит, ми вирішили об'єднатися і заявити про себе. Занадто великим було наше бажання спілкуватися з подібними собі за "діагнозом". Адже, дійсно, ОДЕСІТ - це особливий спосіб життя, мислення і гумор, особлива мова і погляд на життя, а це вже діагноз. Куди не глянь, де гумор, веселощі та сміх - там одесит! Де успішний бізнес - там теж одесит. Ах, Одеса! Ти збираєш і об'єднуєш чудових людей! Ні, не дарма сказав в інтерв'ю Ванкуверському Радіо В.Е.Р.А. наш президент ВКО Михайло Михайлович Жванецький: "Земля маленька, а Одеса велика і вона тонким шаром розтеклася по всій Землі..."

Не залишився осторонь і без нашої уваги прекрасний і благополучний Ванкувер. Ось уміють одесити вибирати "правильні" місця для життя! Для гідного і гарного життя. Ба більше, Ванкувер - місто-побратим Одеси. Тим паче, як же тут без одеситів!? Скажете, колишніх! Але хто б що не говорив, відомо, що одесити колишніми не бувають, скільки б часу не минуло. Виїхали ми з Одеси в різні роки, але наша любов до неї, до нашої єдиної МАМИ, у всіх однакова. Мало того, вона не зменшується, а зростає в міру віддалення від неї.

Отже, 18 вересня 2009 року - це дата утворення Ванкуверського Клубу Одеситів. Членами клубу є не тільки ті, хто народився в Одесі, а й ті, хто знає і любить наше неповторне і єдине місто. Мене можуть запитати (звісно, тільки не одесити): А чому місто Одеса - таке єдине і неповторне? Я відповім по-одеськи запитанням на запитання: - А хіба є ще в якогось міста найкращий у світі Оперний театр, Потьомкінські сходи, чи має якесь місто свою особливу мову, а головне, Всесвітній клуб цього міста? Відповідь однозначна.

Практично щомісяця ми зустрічаємося в Клубі, який розширюється і міцніє з кожним днем. На першому засіданні нас було 20 осіб, зараз до нас на зустрічі-лекції приходять 45-50, а на зустрічі-концерти 150 і більше осіб.

Російськомовне ком'юніті у Ванкувері не настільки велике, як у Торонто і Лос-Анжелесі. Близько 70 тисяч осіб. І я вважаю, що за півтора року ми досягли чималого. У всякому разі, перше завдання - заявити про себе і бути почутими - нами досягнуто. Вірю, що наш півторарічний "малюк", який зараз робить свої перші кроки, завойовуючи авторитет, зробить крок упевнено, підтримуваний ванкуверськими одеситами і тими, хто просто знає і любить нашу Одесу...

 

Голова - ТЕТЯНА СТАФЄЄВА
Помічники голови:
ЛІЛЯ КАРПІНА - орг. робота
НАТА БЕНЕ - зв'язок із громадськістю та молодіжний напрямок
ІННА СЕЛІВАНОВА - арт. директорка

Члени ради:

НАТАЛІЯ ЧАЙКУН
АЛЕКС ЩАСЛИВЕНКО
ЕРІКА ГОЛІНСЬКА
КОНСТЯНТИН КАРПОВ
ЗОЯ ВОРОН
ВІКТОРІЯ ГРИГОРЕНКО

Контакти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Електронна адреса: - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Контактний телефон: Стафєєва Тетяна - 778-858-9010;
604-565-2454 - Тетяна Стафєєва
604-727-1652 - Ната Бене
Контактні особи:
1. Карпіна Ліля Захарівна - віце-президент Тел.: 604-275-5619
2. Щасливенко Олексій Миколайович - віцепрезидент Тел.: 604-512-2110

Статут Ванкуверського Клубу "Одесит"

Одесити всіх країн, єднайтеся!

Ванкуверський клуб "ОДЕСІТ" є організацією, що об'єднує на добровільних засадах одеситів міста Ванкувер, які визнають статут Клубу. Членами Клубу можуть бути не тільки одесити, а й ті, хто знає і любить Одесу.

Головними завданнями "Клубу" є:

  1. Встановлення контактів між одеситами Ванкувера та інших міст.
  2. Спілкування одеситів з метою збереження історії та культури м. Одеси як унікального міжнародного центру.
  3. Виконання доручень одеситів, які проживають у Ванкувері, - надання допомоги з догляду за їхніми родичами, які проживають у м. Одесі.
  4. Організація (на прохання і на кошти членів Ванкуверського клубу одеситів) передбачених звичаями ритуальних послуг і догляд за місцями поховань одеситів у м. Одесі.
  5. Надання допомоги в розвитку туризму по лінії Ванкувер - Одеса. Приймання, розміщення та екскурсійне обслуговування членів клубу та гостей міста Ванкувер (зв'язок з Мерією Ванкувера).
  6. Діяльність, спрямована на отримання коштів (благодійність, спонсорство), необхідних для здійснення завдань Клубу.
  7. Діяльність Клубу здійснюється відповідно до законодавства Канади та цього Статуту.
  8. Місцезнаходження органів управління "Клубу": м. Ванкувер.

Запрошують ветерани...

Чоловік - дар божий для слабкої статі:
Чоловік - захисник, чоловік - опора!
І є ще всяких чимало причин,
Щоб жінки славили нині чоловіків.
А нам лише й треба, щоб гармати мовчали,
Щоб жінку Ви берегли від печалі,
Тепло випромінювали, хвилюючи нам кров...
І разом би ми захищали - Любов!..

...23 лютого. День видався на славу. Сонячний. Але не тільки про погоду мова... Можна сказати інакше. НА СЛАВУ! На славу людям, до яких запрошена на зустріч і до яких я відчуваю особливі вдячні почуття. Люди ці - ВЕТЕРАНИ Великої Вітчизняної Війни або 2-ої Світової. Очолює Комітет Асоціації Ветеранів з колишнього Радянського Союзу бойовий офіцер, інтелігентна і просто по-життєвому мудра людина Григорій Олександрович Войлер. Він організував зустріч ветеранів у Peretz Center, присвячену Дню Радянської Армії і Військово-Морського Флоту.

Г. Войлер розповів про те, що Парламент Канади в червні 2009 року ухвалив закон про присвоєння статусу Ветерана Канади учасникам Бойових дій у 2-й Світовій Війні з інших країн, які прожили 10 років у Канаді і є її громадянами. До теперішнього часу удостоєні статусу Ветерана 2-ї Світової Війни: Бакалінський Михайло, Баркін Шейл, а також Кабановський Йосип, Тарадас Зінаїда, Іосфін Захар, Жаров Анатолій, Шварцман Анатолій, Войлер Григорій, Смусь Володимир.

Рівно рік тому, 23 лютого 2010 року під час Зимової Олімпіади, виступаючи на великому святі в Російському Будинку, Григорій Олександрович подякував Канадському уряду на чолі зі Стівеном Харпером за турботу про ветеранів, вихідців з інших країн. Зараз готується лист до Парламенту про доповнення до Закону - про надання статусу Ветерана партизанам і блокадникам Ленінграда. Крім цього, Канадське телебачення готує 6-годинний фільм про вирішальну роль Радянської Армії у 2-й Світовій війні та представляє нашу Асоціацію ветеран 2-ї Світової війни Канади Йосип Кабановський, який брав участь у боях за взяття Берліна. Після цього всі учасники зустрічі хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, кого вже немає з нами. Це - Каганов А., Фрідман М., Дубровський М., Власенко О., Димерська З., Наймагон М., Левіт В., Метлицький Р., Грін Г., Футдінов О., Максимов А., Штрамбрант Ю., Левицький Є., Перцович Л. У залі перебували вдови та родичі цих ветеранів.

Закінчуючи свій виступ, Григорій Войлер подякував Борису Штайнбергу та Галині Кнітер, господарям російської крамниці *Maple leaf delicatessen* на 1233 Burrard str., які приготували приголомшливо смачні страви для ветеранів, спонсорам усіх заходів - Руфіні Крайчик, Григорію Хаскіну, Лазареві Клотсу, Михайлові Краковському, сім'ї Дубманів, а особливо Олександрі Герсон та Олексієві Ківрицькому, які завжди розв'язували будь-які проблеми ветеранів і були присутніми на цій зустрічі. Тепло і душевно привітала ветеранів зі святом продюсерка Радіо В.Е.Р.А. Олександра Герсон. Від імені членів Ванкуверського Клубу Одеситів його голова Тетяна Стафєєва теж привітала ветеранів з Днем Радянської Армії та Військово - Морського Флоту. З важливим доповненням і пропозицією продовжувати традицію - зустрічатися 23 лютого - виступив Ветеран 2-ї Світової Жаров Анатолій Федорович.

...Я дивилася на обличчя людей, які прийшли на зустріч, і думала, які гідні люди зібралися тут! І вік їм не перешкода. А позитивної енергії - хоч відбавляй! Концерт легко і вміло вів Михайло Абрамський. Музичний супровід талановито здійснювала Галина Житліна. Вона згадала про дідуся, Каплунова Хаїма Менделевича, який загинув під час зняття блокади Ленінграда, а в пам'ять про батька, Житліна Льва Бунимовича, який пройшов усю війну, виконала улюблений його твір Полонез Огінського - Прощання з Батьківщиною. Із задоволенням ми слухали *Тьоркіна* у виконанні енергійного 85-річного Володимира Смуся, який поділився і своїми рецептами довголіття... Так тримати, Ветеран! На згадку про батька, ветерана Великої Вітчизняної війни, пісні воєнних років приголомшливо виконала Ліля Карпіна. Своє музичне привітання ветеранам передала Алла Гольдіна, дуже ніжно і душевно виконавши відомі романси. Як молитву в ім'я Любові прочитала Ганна Абрамська *Балладу про прокурений вагон* Кочеткова . Не обійшлося без жартівливої пісні *Ах, як паморочиться голова...* та *Духовий оркестр* у виконанні оптимістичної та веселої Ніни Лаптєвої. Наприкінці зустрічі під час розіграшу особливого призу просто *завели* всіх учасників Михайло Абрамський і особливо Михайло Юцкевич. Так закінчилася зустріч, присвячена Дню Захисника Вітчизни.

Для нас, іммігрантів, Вітчизна - це те, що залишилося назавжди в нашому серці - наша Батьківщина, наша молодість, наше минуле. А тут наша Вітчизна - це наша сім'я - діти та онуки, які вже для нас є помічниками та захисниками від усіх іммігрантських проблем. Але для наших ветеранів 23 лютого залишився днем СА і ВМ ФЛОТУ, для них - це свято чоловіків, які служили в армії або в будь-яких силових структурах. Хоча для багатьох із нас - це просто День справжніх чоловіків, захисників у найширшому сенсі цього слова.

Встреча 20 июня 2010: Награждение одесситов-детей войны и тружеников тыла - к 65-летию Дня Победы. В центре - президент Ассоциации ветеранов 2-ой мировой войны Григорий Войлер. На природе, август 2010 года Встреча в клубе 8 марта 2011 года Встреча в клубе 8 мая 2011 года

Дивіться як проходив КВК:

http://www.youtube.com/watch?v=u-Lp3B2kNpE
http://www.youtube.com/watch?v=V7BVn7KrZBw
http://www.youtube.com/watch?v=KdswWI5am6k
http://www.youtube.com/watch?v=89FFFYqPO4A
http://www.youtube.com/watch?v=JZqlYq9s_DI
http://www.youtube.com/watch?v=pN26Yyri22c
http://www.youtube.com/watch?v=vEgCVT1gk7w

Смотрите фильм о праздновании 4 - х летия Ванкуверского клуба