colontitle

Перша річниця створення Джаз-клубу ВКО ім.Голощапова

Традиційна щомісячна зустріч дійсних членів Всесвітнього клубу одеситів у грудні була приурочена до знакової події: першій річниці створення Джаз-клубу Всесвітнього клубу одеситів. Всупереч ворожій агресії та завдяки нашим Українським Збройним Силам.

«Джаз – музика перемоги та свободи!» - це гасло на наших скрижалях та афішах.

25 грудня 2022 року відбулося урочисте відкриття Джаз-клубу ВКО. Його лідерами з права стали Голова Джаз-клубу ВКО Олена Шевченко та художній керівник Олексій Пєтухов.

Щомісячні концерти, зустрічі, авторські програми нарахували за цей рік понад 20 подій. З ініціативи та завдяки нашій Леді-Джаз Одеса Олени Шевченко народилася нова програма – «Джаз для дітей і не лише».

У Концепції нового проєкту ВКО Олена Шевченко так визначила напрямки його діяльності: "Цілі та завдання Джаз-клубу ВКО спрямовані на розвиток музичної історії Одеси, увагу до спадкоємності та новаторства самобутніх виконавців - основоположників Одеського джазу і сучасних імпровізаторів, популяризацію джазу як особливого виду мистецтва прояву творчої фантазії в імпровізаціях під час виконання, ознайомлення з типовими рисами стилю різних історичних періодів на Американському континенті, в країнах Європи, містах України,

Головним акцентом у роботі Джаз-клубу ВКО стане вивчення витоків і поетапний розвиток джазу в Одесі, творчості окремих музикантів, різноманітних колективів, історії джазових фестивалів і концертів, джазової освіти, творчі зустрічі з нинішніми джазовими виконавцями, гостей Одеської сцени, джем-сейшенів..." (https://odessitclub.org/index.php/uk/proiekty-vko/dzhaz-klub-vko).

Урочистий вечір відкрили Голова Президентської ради ВКО Юлія Женевська і Почесний член Джаз-клубу ВКО, член ВКО, журналіст, головний редактор Альманаху «Дерибасівська-Рішельєвська», автор телепроекту «Діалоги на Ніжинській», колекціонер, член правління Першого Одеського джаз-Клубу (минулого століття!) та Ради Джазової Федерації Фелікс Давидович Кохріхт (https://youtu.be/xCpQDhKlPeo).

На загальну радість присутніх Фелікс Кохріхт повідомив, що відтепер Джаз-клуб ВКО носитиме ім'я Миколи Голощапова

«І перше, і друге народження Одеського Джаз-клубу нерозривно пов'язані з ім'ям Миколи Яковича Голощапова. Між цими подіями - десятиліття.

Наприкінці 80-х наше місто, що позбулося створеного Леонідом Утьосовим іміджу джазової столиці великої країни, знову відчуло, образно кажучи, передчуття Драйву і Свінгу. Першим цей стан описав Володимир Симоненко - гуру вітчизняних музикознавців і критиків, які пишуть про джаз.

Колю Голщапова і Володю Симоненка пов'язувала не просто дружба. Як писав Бабель: "Ними володіли однакові пристрасті". В останній книжці Симоненка "Українська енциклопедія джазу" перераховані всі основні біографічні відомості про нашого друга Колю Голощапова.

Дозволю собі виділіть ті, які можна назвати феноменальними.

Микола народився перед війною в містечку Лісоградка. Дитинство і юність провів у краях, де про джаз, якщо й чули, то як про "музику товстих". Але щаслива доля привела його до Одеси, де він закінчив Консерваторію за класом волторни. А в Одесі, як зауважив Михайло Жванецький, навіть хвилі припливу набігають на берег у ритмі свінгу...

І Коля перевершив своєю відданістю місту багатьох кичившихся кількома поколіннями одеських предків. Саме він створив джазове відділення в Музичному училищі та біг-бенд, який існує і сьогодні.

По суті, першим у Європі Голощапов відтворив на сцені нашої Філармонії в повному обсязі та на найвищому рівні геніальний "Духовий концерт" Дюка Еллінгтона.

Наприкінці 80-х було створено Джазову федерацію, фундаторами якої стали зірки жанру і знамениті композитори. Миколу Голощапова одноголосно було обрано членом президії Ради федерації.

І, нарешті, Микола Якович створив свою школу: його учні грають у престижних оркестрах різних країн. А Олексій Пєтухов (лідер джазових піаністів України, керівник ансамблів) і Олена Шевченко (музикознавець, ведуча всіх джазових подій в Одесі) стали керівниками створеного у Всесвітньому клубі одеситів другого Джаз-клубу нашого міста. І цей клуб по праву носить ім'я Миколи Голощапова».

На чолі з Художнім керівником Джаз-клубу ВКО, відомим музикантом, композитором та педагогом Олексієм Пєтуховим головні винуватці урочистості – музиканти: Mihail Ksida, кларнет; Олександр Глущенко,труба, флюгельгорн; Олексій Гаврилюк, саксофон, Олександр Кузмич, бас-гітара., Юлія Костандова, вокал, Анатолій Ісаакович Горбатюк, ударні подарували членам ВКО чудовий джазовий концерт. Під ритми джазу показала мистецтво степу член Всесвітнього клубу юних одеситів Анастасія Павлишина (https://youtu.be/simIDifBzbA).

На завершення вечора його ведучій член ВКО Олександр Федоренко звернув увагу усіх присутніх на те, що засідання Джаз-клубу ВКО продовжаться надалі. З такою самою регулярністю і під керівництвом Олексія Пєтухова та Леді Джаз Олени Шевченко. Ми неодноразово зустрінемося з талановитими віртуозами клавіш та струн, саксофону та контрабасу, вокалу і ударних! А поки що у галереї ВКО (нижня зала) відкрито фото-виставку робіт одеських фото-художників, присвячену Першій річниці Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова. Відвідати виставку ви зможете в робочі дні ВКО (середа-неділя з 12.00 до 16.00). Виставка триватиме до 27.01.2024 р.

Стежте за нашими анонсами за посиланням: http://odessitclub.org/index.php/uk/kalendar-sobytij-ua і все буде Джаззз!

Сайт Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова - https://youtu.be/lw6Wv-XEy5c ,

Фото-, відео-архів Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова - https://odessitclub.org/index.php/uk/proiekty-vko/dzhaz-klub-vko/foto-video-arkhivy-dzhaz-klubu-vko

Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова в YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLEjcHskrdc3A12_E2d-eyIgkYSc2VZwrL

Автор відеоролику к Першій річниці Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова – Олег Ткаченко: https://youtu.be/lw6Wv-XEy5c

Музика у відеоролику к Першій річниці Джаз-клубу ВКО ім.М.Голощапова – з YouTube-каналу Олексія Петухова: https://www.youtube.com/@olekjazz

Фото – Александр Синельников