colontitle

Зниклі безвісти повернулися за 70 років

4 вересня 1942 року екіпаж бомбардувальника ІЛ-4 не повернувся з бойового завдання.

У 2009 році пошуковий загін виявив місце падіння літака, встановив імена всіх членів екіпажу.

Пошуком родичів одного з них – одесита, повітряного стрільця – радиста Теслера Матвія Йосиповича займався Всесвітній клуб одеситів.

У 2009 році, пошукова група Музею бойової слави міста Пскова, під керівництвом Михайла Романова, виявила в болотах Псковської області уламки радянського бомбардувальника Іл-4, що зникли вже далекого 1942 року.

За рік племінник загиблого командира бомбардувальника Михайло Закрацький, шляхетна людина, власним коштом встановив гідний пам'ятник усім чотирьом членам екіпажу, одним із яких виявився одесит Матвій Теслер, повітряний стрілець-радист.

  Матвей Теслер (справа)

Хто ж він - цей наш земляк, який з'явився із небуття через 71 рік після героїчної смерті, чи живі його родичі, врешті-решт, чи вдасться знайти і вмонтувати в пам'ятник над братською могилою також і його фотографію?

Пошуки, здійснені в Одесі, тривалий час залишалися безрезультатними – доти, доки хтось не здогадався звернутися до Всесвітнього клубу одеситів, точніше до його директора Леоніда Рукмана.

З листа Михайла Закрацького директору Всесвітнього клубу одеситів:

"... Здрастуйте, шановний Леоніде!

Мене звуть Закрацький Михайло Львович. Я шукаю рідних Теслера Матвія Йосиповича і ще 2010 року звернувся до сайту адміністрації Одеси. але ні клику ні відклику, на жаль... Тому звертаюся до Вас з величезним проханням про допомогу в пошуку рідних Матвія Йосиповича. Вони повинні знати, де і як загинула їхня рідна людина.

З повагою Михайло Закрацький

7 лютого 2012 р."

І сталося маленьке диво: залучений директором член Клубу, дослідник-архівіст, справжній професіонал Ігор Комаровський зумів-таки довести пошук до очікуваного результату!

З листа Михайла Закрацього директору Всесвітнього клубу одеситів:

"Леоніде, добрий вечір!

Це успіх!!! Це здорово!!!

Завдяки Вам та Ігореві за такий короткий термін вдалося знайти рідних нашого Матвія Йосиповича!!!

Леоніде, Ігорю, Ви справжні ЛЮДИ!!!

На таких, як Михайло Романов та Ви з Ігорем, і тримається наше суспільство, інакше давно б усе звалилося. Це дуже приємно усвідомлювати. І я дуже радий, що ми познайомились!

Леоніде, я підготую матеріал про пошук рідних Матвія Йосиповича та напишу на "Солдаті". Це буде приємна звістка для всіх учасників форуму. Там немає байдужих людей.

Гарячий привіт Ігорю та Асі Семенівні!

З повагою. Михайло Закрацький

червень 2013 р."

Як проходив цей неймовірно складний пошук – і в Одесі, і навіть у далекому зарубіжжі – розповів документальний фільм (його ви можете подивитись нижче).

Леонід Рукман, директор Всесвітнього клубу одеситів