colontitle

Леонід Мандельштам.
Вони залишили слід в історії Одеси

145 років тому 4 травня 1879 року в Могильові в сім'ї лікаря, відомого в Одесі акушера Ісаака Григоровича Мандельштама та піаністки Міни Львівни (Фроім-Лейбовни) Каган народився майбутній фізик, учений, педагог Леонід Ісаакович Мандельштам (1879-1944 рр.). Дитинство і юність Леоніда пройшли в Одесі, куди сім'я переїхала незабаром після його народження.

У 1915 році Мандельштама обирають приват-доцентом фізико-математичного факультету Новоросійського університету. Однак розгорнути роботу тут йому не вдається, і наприкінці 1915 року він переїжджає до Петрограда, де до осені 1917 року працює консультантом радіотелеграфного заводу "Сіменс і Гальське", і йому доводиться займатися суто практичними інженерними питаннями.

Восени 1918 року повертається до Одеси і бере активну участь у створенні політехнічного інституту.

Л.І. Мандельштам стає завідувачем кафедри фізики політехнічного інституту і "центром тяжіння" для багатьох талановитих молодих вчених, яких він активно залучав до дослідницької та викладацької роботи. Серед них - майбутні академіки Микола Папалексі та Ігор Тамм (удостоєний згодом Нобелівської премії з фізики).

Особливе місце в серці Мандельштама посідала Одеса. Він незмінно повертався сюди, особливо в напружені періоди життя.

На згадку про вченого на будівлі Одеського національного політехнічного університету встановлено меморіальну дошку.

Автор - Альфред Цикало, професор, член Спілки журналістів

Докладніше - на сайті "Вони залишили слід в історії Одеси" за посиланням: https://odessa-memory.info/ru/index.php?id=393