colontitle

Георгій Шенгелі.
Вони залишили слід в історії Одеси

2 травня 1894 року, 130 років тому, народився Георгій Аркадійович Шенгелі (1894-1956 рр.) - поет, перекладач, літературознавець, критик і теоретик віршування, гідна прикраса Срібного Століття.

 
Спадщина його грандіозна. За життя, а прожив він не так багато - шістдесят два роки, було видано 17 книжок віршів, 140 тисяч рядків перекладів Байрона, Верхарна, Гейне, Гюго, Ередіа, Бодлера, де Ліля, Горація, Гаяма...

 
Йому була властива пильність, філігранність рим. А ще ним написані "Трактат про російський вірш", "Техніка вірша", статті та спогади. Значна частина спадщини досі не видана. Зокрема, блискучий автобіографічний роман "Чорний погон".

На початку 1919 року Шенгелі з'являється в Одесі, опиняється в колі місцевих літераторів... За півтора одеських року він видає збірки "Ізразец", "Єврейські поеми", драматичні сцени "1871", драматичну поему "Нечаєв", співпрацює в газеті "Моряк", бере участь у поетичних вечорах. У вишуканому видавництві "Омфалос" виходить перша збірка поетичних перекладів - сорок сонетів Ередіа.

Автор статті - Сергій Калмиков, краєзнавець

Подробиці - на сайті "Вони залишили слід в історії Одеси" за посиланням: https://odessa-memory.info/ru/index.php?id=211