colontitle

Савіна Марія Гаврилівна (1854-1915)

Марія Савіна.
Вони залишили слід в історії Одеси

170 років тому 11 квітня 1854 року у Кам'янець-Подільську народилась Марія Гаврилівна Савіна(1854-1915) − видатна театральна актриса.
За життя за нею закріпилася репутація петербурзької Сари Бернар, і понад сорок років вона віддала сцені Александринського театру, але значення Одеси в її акторській долі важко переоцінити.

Батько майбутньої знаменитості, провінційний актор Гаврило Подраменцов (сценічне ім'я − Гаврило Стремлянов), уклав контракт з одеським Міським театром та переїхав із Кам'янець-Подільська до Одеси. Старша донька Маня вступила до одного з найкращих пансіонів міста, що належав пані Нейман. Вихованок залучали до виконання дитячих ролей у Міському театрі, і восьми¬річна “дівиця Стремлянова” дебютувала у ролі Флоретти (Есмеральда) у драмі “Есмеральда, або Червоний черевичок”.

Через три роки Маня перейшла в першу жіночу гімназію фон Огліо, що тільки відкрилася в Одесі, продовжуючи виступати на сцені. Її найкращою роллю була роль дівчинки у драмі “Жебрачка”.
Згодом Савіна згадувала: “В Одесі я вперше увійшла до театру, спочатку як глядачка, а потім і актриса. Тут відбулося моє присвячення мистецтву, яке потім постійно замінювало мені дороговказну зірку, якому я віддалася всім єством, обравши девізом, метою мого існування три слова: «Сцена – моє життя». В Одесі я вступила на сцену боязкими дитячими кроками і гаряче покохала її... на ціле життя”.

Подробиці – на сайті «Вони залишили слід в історії Одеси» за посиланням: https://odessa-memory.info/ua/index.php?id=119

Автор - Марія Гудима, журналіст
Переклад: Любов Вдовиченко, філолог