colontitle

Вечір пам'яті Бориса Самойловича Амчиславського

5 квітня у Всесвітньому клубі одеситів відбувся Вечір пам'яті члена Всесвітнього клубу одеситів, доктора мистецтвознавства, бібліофіла, письменника Бориса Самойловича Амчиславського, який пішов з життя 29 березня, лише півтора місяця не доживши до свого 90-ліття.

Випускник школи № 121 та Одеського інституту зв’язку Б.С.Амчиславський був високопрофесійним інженером радіозв'язку. Та головною справою його життя стало збереження пам’яті про нашого великого земляка Л.Й.Утьосова.
Разом із сином Едуардом Борис Самійлович став ініціатором створення музею-квартири Л.О.Утьосова в Одесі, кілька років очолював відповідний Фонд. А коли його мрія здійснилася, передав до фондів утьосівського музею понад 1000 експонатів.

Переїхавши у 1997 р. до США, Б.С.Амчиславський не полишав діяльність з дослідження життя і творчості Утьосова. Справою його життя стали книги «Утьосовської енциклопедії». Він став співавтором (переважно з Е.Б.Амчиславським) майже 30 різножанрових книг цієї серії. Його діяльність відзначено численними нагородами: кількома дипломами загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання», Літературними преміями ім. К. Паустовського та Е.Хемінгуея, званням лауреата конкурса «Люди діла» газети «Вечерняя Одесса» (2018 р.).

У 2019 р. Б.С.Амчиславського було визнано переможцем рейтингу «Народне визнання» - «Одесит року» у номінації «За особливий внесок у збереження культурних цінностей Одеси». Його було удостоєно званням Академіка Міжнародної Академії Розвитку Літератури і Мистецтва, а також Почесного члена Спілки письменників Північної Америки.

У 1995 р. Б.С.Амчиславського за рекомендацією М.М.Жванецького було прийнято членом Всесвітнього Клубу Одеситів (членський білет №179).
У вечорі пам’яті відомого одесита прийняли участь та виступили зі спогадами друзі й ті, хто знали та шанували Бориса Самійловича - члени ВКО Тетяна Щурова, Альона Яворська, Леоныд Рукман, директор ВКО Григорий Барац, Заведуюча Бібліотекою № 2 ім Костянтина Паустовського Карина Апарынова, акростих Борису Амчиславському присвятив Вячеслав Слісарчук.

На постійному, віртуальному зв'язку з Нью-Йорка з нами був син Бориса Самойловича Edward Amchislavsky.

Ведучий вечора Олександр Галяс розповів про творчу долю Бориса Амчиславського, продемонстрував архівні фото та відеоматеріали.

Дякуємо члену ВКО Володимиру Богатирьову за відео-запис зустрічі, яка доступна за посиланням: https://youtu.be/635WWC49PR0

Фото - Олександр Синельников