colontitle

Сумна звістка з Нью-Йорка...

29 березня 2024 року, вночі, помер член Всесвітнього клубу одеситів Борис Самойлович Амчиславський ...

Амчиславський Борис Самойлович (18.05.1934 р., м. Одеса - 29.03.2024 р., м. Нью-Йорк, США) - Доктор філософії, інженер, письменник, журналіст, бібліофіл, лауреат п'яти літературних премій і конкурсів

Борис Самойлович - дослідник і популяризатор творчості Леоніда Утьосова. У жовтні 1978 року Борис Амчиславський познайомився з Леонідом Йосиповичем, і ця зустріч стала поворотною в його долі - протягом 45 років разом із сином Едуардом він займався вивченням життя і творчості нашого знаменитого земляка, став організатором створення музею-квартири Л. О. Утьосова, а потім і Фонду "Музей-квартира Л. О. Утьосова в Одесі", до якого він передав понад тисячу експонатів.

Борис Самойлович - співавтор книг, присвячених Леоніду Утьосову: альбому "100 фотографій Леоніда Утьосова", тетралогії "Я народився в Одесі..." (у 6 томах), книг "Одеський консул у столиці", "Назавжди Утьосовим залишився!", "Чорне море Леоніда Утьосова", "Леонід Утьосов та "Бульварні новини"", двох томів "Утьосовської енциклопедії".

У 2018 році він став лауреатом конкурсу "Люди справи" газети "Вечірня Одеса"; у 2019 році - лауреатом премії "Народне визнання - Одесит року" за особливий внесок у заощадження культурних цінностей Одеси; у 2020 році - Лауреатом Канадської літературної премії імені Ернеста Гемінґвея; особливою гордістю для Бориса Самойловича було визнання його заслуг на Загальнонаціональному конкурсі "Українська мова - мова єднання", де він тричі став лауреатом.

Учора о 5 годині 55 хвилин вечора за часом Нью-Йорка серце відданого одесита перестало битися...

Щирі співчуття Едуарду Борисовичу, рідним, близьким і друзям Бориса Самойловича...

Вічна світла пам'ять у наших серцях...