colontitle

Хай живе Худграф!

Виставка студентів і викладачів художньо-графічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету проходить у галереї "Сади Перемоги".

Відкриття практично сімейної, камерної експозиції "Худграф Forever" присвячене 60-річчю легендарного факультету, що став кузнею талантів образотворчого мистецтва в Одесі. Система майстерень, де в спілкуванні з відомим художником проходить навчання, себе повністю виправдовує.

А за кілька днів урочисто відкрилася і масштабна експозиція "Худграф 60 років" на трьох поверхах Міжнародного культурного центру UNION (Троїцька, 43), де розмістилося понад 300 робіт 150 авторів.

Гідний приклад студентам подають і декан худграфа Дмитро Величко, і Наталя Лоза, Світлана Крижевська, Олексій Малик, Петро Нагуляк, Вадим Рудий та інші викладачі.

Перлинами експозиції є унікальні роботи видатних одеських художників, які тут навчалися або викладали, з приватних колекцій: Валерія Гегамяна, Ореста Слешинського, Юрія Єгорова, Валентина Філіпенка, Володимира Єфименка, Олександра Токарєва, Адольфа Лози, Олександра Ройтбурда.

- Твір мистецтва створюється в найкращі хвилини життя, коли відступає побут і настає буття, - каже доктор мистецтвознавства Ольга Тарасенко. - Потрібне зосередження і здатність до того, щоб твоя рука точно відтворювала ідею. Для того, щоб створювати значні твори, треба бути розумним, треба володіти культурою. Україну ми вписуємо в культуру глобального світу. Я вітаю наших митців і дуже хочу, щоб ми не втрачали цей зв'язок із вищим началом, із вертикаллю духу, а не тільки горизонталлю матерії. Тоді ми будемо сильними і цілісними. Поки ці роботи перебувають у колекціонерів або в майстернях, вони не мають такої сили, як зараз, коли вони потрапили в поле зору безлічі людей.

Галина Мар'їна

Фото Сніжани Павлової

Газета "Вечірня Одеса" №23-24 (11367-11368) // 21 березня 2024 р.