colontitle

Творчий вечір одеського краєзнавця, поета, журналіста В'ячеслава Слісарчука

Творчий вечір одеського краєзнавця, поета, журналіста В'ячеслава Слісарчука, присвячений двадцятиріччю його літературної діяльності зібрав численних друзів і шанувальників творчості В'ячеслава у ВКО. Автор поділився з ними частинками своєї багатогранної літературної творчості: у програмі вечора пролунали вірші, уривки з поем, монофони - вірші та оповідання на одну літеру, акроплакати, цікаві спогади про людей та події.

 

 Своїм враженням про зустріч поділилася поетеса Ольга Лєсовикова
"Виступ у ВКО

18 жовтня я дуже поспішала на творчу програму В'ячеслава Слісарчука, присвячену його двадцятирічній літературній і журналістській діяльності. Мені не хотілося запізнитися на зустріч. Але пробігаючи Маразліївською, зменшила темп, адже неможливо було пройти повз рудого кота, що живе на цій вулиці, вже такий він був гарний, що його захотілося обов'язково погладити. Потріпала шерстку, послухала муркотіння і побігла далі. Біля входу зустріла Славу Слісарчука, одягненого, як кажуть, з голочки: сорочка, жилетка, модний кепі. Привіталися. Відчувається його легке хвилювання в голосі перед виступом, але це нормально, коли почнеться програма, то Слава буде, як риба у воді. Він дуже любить ділитися творчими відкриттями, а їх у нього є.

Зі Славою поруч зі своїм фотоапаратом стояв напоготові чудовий одеський фотограф - Олександр Синельников. Ловити миті. Саша вміє, йому слухняні: роки, годинник, хвилини й частки секунди, а також усі одеські коти.

Відчинила двері й увійшла до Всесвітнього клубу одеситів. І тут на мене хлинули яскравими фарбами картини. Закохалася в руду дівчину. Вона по-осінньому посміхається і дивиться з полотна на всіх, хто входить. У холі зустріла Ігоря і Люду Потоцьких. Пообнімалися. Ігор сказав: "Олик, якщо набереться чоловік десять, то буду вести студію "Потік", скажи про це хлопцям". Поміркували, де краще збиратися, у "театрі на Канатній" в Олександра Перуцького чи тут у ВКО.

Іду сходами вниз, туди, де скоро має розпочатися творчий вечір В'ячеслава Слісарчука. Зал прикрашають фотографії в стилі ню. Вигини тіла, звивини думок. А ось переді мною афіша, де знаменитий одеський музикант - Альоша Семініщев у костюмі П'єро. Підійшла, мовчки постояла. Досі не вірю, хоч і була на його похороні. Однак усе мені здається, що він увійде, візьме гітару й заспіває... Озирнулася, а місць вільних не побачила, бо в залі спостерігався повний аншлаг.

Ведуча зустрічі, адміністратор ВКО - Оксана Шалашна представила "винуватця", розповівши про те, що В'ячеслав одеський письменник-краєзнавець, журналіст, філософ і поет, який експериментує з римами і словами. Створює акростихи, монофони, поеми з історії Одеси, а також багато років проявляє себе на терені журналістики.

Слава відкрив вечір, повідавши про початок творчого шляху, вплітаючи в розповіді вірші, поеми, акростихи, вміло роблячи музичні акценти в потрібних місцях. У цьому йому допомагали: Роман Капітонов і Максим Крисань. Гітара і Скрипка.

Роман Капітонов виконав нову пісню на вірші одеської поетеси Таї Найдено: "Дім, який побудували даремно". Мені дуже сподобалося, як дбайливо музика підхопила слова.

Віртуозний скрипаль - Максим Крисань грав так запально, що складно було всидіти на стільці, не пританцьовуючи.

Головний редактор газети "Порто-Франко", одеський журналіст і письменник - Олександр Галяс зазначив, що Слава - версифікатор, у хорошому сенсі цього слова, який віртуозно володіє технікою віршування.

Відома письменниця одеських ретро-детективів - Ірина Лобусова зізналася, що в написанні своїх романів інколи користується оповіданнями В'ячеслава.

Знаменитий ювелір, Повний Кавалерів орденів Фаберже, художник і майстер міжнародного класу - Степан Мацюк, висловив кілька добрих слів і побажань.

Одеська поетеса, авторка кількох вінків сонетів - Ірина Денисова прочитала кілька своїх творів.

Голова ораторського клубу - Сергій Головатюк, зазначив, що у Слави треба брати майстер-класи з виступів перед глядачами.

Письменники, поети, художники говорили В'ячеславу добрі слова, дякували за дружбу, творчість, екскурсії. Мене Слава теж попросив сказати кілька слів. Знаючи його пристрасть до акростихів, написала швидкий експромт:

Сила мысли,
Любовь к слову,
Авантюриста дух,
Вдохновляющий жить,
Абсолютно открыто.

Смотрите - это одессит!
Любитель рифм и ритмов мира,
Идёт по жизни он игриво,
Свободно улыбаясь,
Азартно открывая нам,
Романтику истории Одессы.
Читайте вы об этом в прессе.
Умеет он друзья, увлечь
Красой и смыслом мест.

А після, як і належить, відбувся фуршет. Друзі випили за здоров'я В'ячеслава Слісарчука, побажавши йому творчих успіхів і Слави!

Деякі охочі домовилися з ним про екскурсію. Хочеться відзначити, що веде їх В'ячеслав неординарно - поетично, захопливо, пізнавально.

Тікаючи ще раз, глянула на руду дівчину на картині, згадавши "Руде місто" Євгена Голубенка. Посміхнулася. Подякувала Всесвітньому Клубу Одеситів за те, що вони є, що вони такі гостинні, завжди сповнені енергією творчості і дають можливість реалізації самобутнім одеським талантам, таким, як Слава Слісарчук".

Фото: Олександр Синельников, Євгенія Воронцова, Сергій Головатюк та Ольга Лєсовикова