colontitle

«Народ шукає в геніях себе».
Л. Костенко

Єлизавета Скорба - керівниця Всесвітнього клубу юних одеситів, наша улюблена талановита Лізонька взяла участь у чудовому проекті Одеського національного академічного театру опери та балету "Прийдешній геній". У її виконанні пролунала арія "Ah, non giunge" з опери "LA SONNAMBULA" V. Bellini (https://youtu.be/zxZjQ4ijq_0)

Концертна імпреза «Прийдешній геній» стала одним із заключних акордів Восьмого фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері.

У пост-релізі Одеськоъ Опери про цей грандіозний концерт сказано: «Народ шукає в геніях себе». Ця глибока, філософська думка належить легендарній Ліні Костенко і спонукає до роздумів. Міфи говорять, що над Одесою існує Геній міста. Це - дух - покровитель, що уособлює життєву силу, є захисником людини та громади. Саме він осяяв своїми крилами де Рибаса, Рішельє, Ланжерона та наших чорноморських козаків, які зібрали на берегах чудової бухти, в цьому українському степу заповзятливих, живих, сильних та безмежно талановитих людей – одеситів, в жилах яких текла і тече кров сотень етносів. Саме цей Геній майорів над Одесою і в дні, коли перший камінь було закладено у фундамент будівлі Одеської Опери. Він і донині гордо та гідно лине над нашим величним Театром. Тож недивно, що проєкт, який виник під назвою «Прийдешній геній», народився саме тут. Він поєднав обдарованих дітей, талановитих юних та молодих виконавців, які за участю оркестру театру і солістів опери та балету презентували своє мистецтво на головній сцені Одеси.

Юні виконавці вразили вимогливу одеську публіку зовсім недитячою майстерністю відтворення світової класики. Цього чарівного вечора у виконанні студентів Одеської національної музичної академії ім. А. Нежданової, вихованців Одеського державного музичного ліцею ім. проф. Столярського, вокально-хорової студії «Перлини Одеси» звучали арії з опер Дж. Верді «Мадам Баттерфляй», В. А. Моцарта «Весілля Фігаро», В. Белліні «Сомнамбула», хорові твори Й. Штрауса, інструментальні – Ф. Мендельсона, Й. С. Баха, В. А. Моцарта; виконувалися фрагменти з балетів А. Адана та Л. Мінкуса (ансамбль класичного танцю «Фуете» та вихованці Одеської хореографічної школи).

У другому відділенні імпрези молоді виконавці насправді творили на легендарній сцені новітню історію українського мистецтва. Лунала музика М. Скорика, М. Стецюна, П. Захарова, Ю. Шевченка, а «Весноспіви» О. Родіна у виконанні хорового колективу «Перлини Одеси» перетворилися на модерний перформанс, заснований на синтезі фольку та модерну. Емоційно вразили глядача сучасні хореографічні композиції «Українські крила» та «Життя у у фа-дієз-мінорі» у виконанні студенток Одеського фахового коледжу мистецтв ім. К.Данькевича, запалили українським болеро скрипалі з гурту «Групето» Білгород - Дністровської школи мистецтв ім. Людмили Гінзбург. В цей вечір здавалося, ніби душі великих композиторів з небес благословляють прийдешніх генів нового сторіччя…»

Пишаємося нашою юною генійкою, нашою очільницею ВКЮО! Бажаємо чудової творчої кар'єри, любові та миру!