colontitle

Ми - продовження Одеси!

"Де ця вулиця, де цей двір? Ось ця вулиця, ось цей двір! або Ми - продовження Одеси!" - таку назву отримала нова книжка, що вийшла до дня народження Одеси у Видавництві "Оптимум". Насичена збірка оповідань, спогадів, замальовок, есе, репродукцій картин, фотографій - це сьома книжка популярної серії "Це моє місто" самого одеського видавництва, активне життя якого відбувається під мудрим керівництвом Бориса Ейдельмана.

"Спочатку замислювалася книга оповідань, підкреслюю - оповідань, у яких був би відображений дух, образ мого міста, мого часу. І головним місцем дії, головним героєм цієї книжки має стати ДВІР, Одеський двір! З усіма його рисами: побутом, устроєм, людьми, що його населяють, і життям - від народження до..., - так описує свій задум Борис Ейдельман у вступі "Феномен Одеси"... І ось... після зустрічі з одеським гуру - Євгеном Голубовським - джерелом нашої історії, культури, літератури і всього-всього, у мене знову виникло бажання відродити свою ідею в життя... Від розповідей сучасних одеських письменників я дістався до спогадів одеситів, від Одеси до Німеччини, США, Ізраїлю та Австралії. Одеський двір переступив свої кордони. Тепер це було все МІСТО. Його вулиці, його пам'ятні місця..."

Книга "Де ця вулиця, де цей двір? Ось ця вулиця, ось цей двір! або Ми - продовження Одеси" містить оповідання та публікації, зібрані в одинадцять розділів. На 887 сторінках "теми знайомих і незнайомих місць, Одеські символи: мова, кухня, акація, біла акація...".

Багато авторів збірки - гордість і невід'ємна частина Всесвітнього клубу одеситів: беззмінний президент ВКО Михайло Жванецький, директор ВКО Григорій Барац, член Президентської ради ВКО - Анатолій Горбатюк, Почесні члени ВКО: Роман Карцев, Георгій Голубенко, Михайло Пойзнер, члени ВКО: Аркадій Рибак, Олександр Бірштейн, Олег Фомін, Галина де Рібас, Леонід Авербух, Аркадій Хасін, Альона Яворська, Олександр Сінельніков.

Особливу гордість викликають імена авторів, чиї оповідання вміщено в розділі IX "Юні ростки города": члени Всесвітнього клубу юних одеситів Микита Герус і Микита Рибаченко!

Відрадно, що до збірки включено вірші самого одеського поета Юрія Михайлика:

Не доблесть и не честь, не лесть и не заслуга, —
мы просто жили здесь, на самом юге юга.
Мы не уйдём из тьмы, и тьмы с души не смоем,
но это были мы — под небом и над морем.
И пусть произойдёт всё, что должно случиться,
покуда над и пред сверкает и лучится.
А наше ремесло — не придавать значенья,
и ждать, чтоб всё ушло в сиянье и свеченье,
чтоб наш недолгий след, с двойным сливаясь светом,
исчез, как пена лет легко уходит с ветром,
чтоб помнилось в крови незнаемое прежде —
всё море — о любви, всё небо — о надежде.

Найближчим часом у ВКО відбудеться презентація цього прекрасного видання. Про дату і час обов'язково повідомимо на наших ресурсах. Читайте наші публікації та чудову книжку під такою незвичайною назвою: "Где эта улица, где этот двор? Вот эта улица, вот этот двор! или Мы - продолжение Одессы!"