colontitle

У Нью-Йорку створена філія Всесвітнього клубу одеситів

Презентацію цього об’єднання американські одесити приурочили спеціально до Дня народження Одеси, про що вони в режимі on line повідомили членів одеського клубу в цей святковий день.

Було ще дуже багато дзвінків з різних кінців світу, з усіх континентів Землі, з щирими поздоровленнями і сердечними побажаннями для рідного міста. Зайвий раз приємно було усвідомлювати істину про те, що справжні друзі пізнаються у біді, що їх любов до Чорноморської перлини народжує не лише радісні емоції, але і утілюється в конкретні справи і реальну допомогу.

— Наші бухгалтерські відомості говорять про те, що за півтора роки війни від зарубіжних одеситів на рахунки клубу поступило 635000 гривен, — розповідає директор ВКО Григорій Барац. – На ці гроші було придбано 70 бронежилетів для воїнів Одеської бригади морської піхоти, хірургічні імпланти, різні ліки і медикаменти для Одеського госпіталю. Допомога поступає і на діяльність ВКО. Приміром, тільки сьогодні ми отримали 1000 доларів від Олександра і Світлани Бут з Флоріди. Думаємо, що на ці гроші ми зможемо організувати вихід двох наступних номерів газети «Всесвітні одеські новини».

Необхідно підкреслити, що видання цієї клубної газети було призупинене після початку війни. У зв’язку з наслідками російської агресії багато членів клуби залишилися практично без роботи, вичерпався потік членських внесків і його керівна команда іноді працювала в основному на ентузіазмі. І тому подією в житті клубу став вихід першого після початку війни номера газети, присвяченого Дню народження Одеси. Основну допомогу у виданні надала редакція «Вечірньої Одеси» і її редактор Олег Суслов.

Презентувала 191-й військовий номер газети, присвячений Дню народження Одеси, редактор видання Наталія Бржестовская. Ці 16 сторінок відбили різноманітну діяльність Всесвітнього клубу одеситів, спрямовану на допомогу Одесі і одеситам у боротьбі проти путінської росії. Починаючи з 24 лютого минулого року і по сьогоднішній день клуб став не лише центром тяжіння творчої еліти Одеси, гостинним майданчиком для, виставок художників, виступу музикантів і поетів, солістів одеських театрів, прихильників мистецтва і літератури, але своєрідним мостом між творчими діячами, бійцями теробороны і ВСУ.

Люди у військовій формі стали частими гостями на заходах і концертах ВКО. Про ці події в житті клубу в ході війни розповіли членам клубу і його гостям Григорій Барац, фотороботи військового фотокореспондента Олександра Синельникова, організатор і ведуча джазклуба ВКО, викладач музичного училища Олена Шевченко, поет Людмила Шарга, письменник-мариніст Аркадій Хасин редактор літературного журналу «Дерибасовская/Ришельевская» Фелікс Кохрихт, письменник Анатолій Горбатюк. Хвилиною мовчання ушанували пам’ять віцепрезидента ВКО Євгенія Голубовского і члена нашого клубу відомого одеського музиканта, письменника Олексія Семенищева.

В ході зустрічі була представлена і гумористична сторона діяльності ВКО, який разом з ротари-клубом «Одеса-Рішельє» став одним з організаторів міжнародних виставок антивоєнних карикатур в Україні і країнах ЄС.

Війна, звичайно, скоректувала діяльність ВКО, створила нові напрями, проблеми і додаткові турботи. Але в той же час клуб разом зі своїми філіями і друзями у багатьох країнах світу активно працював і працює над збереженням багатої культурної спадщини Одеси, об’єднує яскраву діаспору зарубіжних одеситів, несе свою благородну місію заради миру і співпраці.

Олександр Федоров,
член Міжнародної федерації журналістів
https://volnorez.com.ua/u-nyu-jorku-stvorena-filiya-vsesvitnogo-klubu-odesitiv/