colontitle

2 вересня, у день народження Одеси, відбулося урочисте вручення щорічної муніципальної премії Одеського міського голови «Культурна столиця» діячам культури та мистецтва.

З ініціативи міського голови, одеською міською радою було прийнято рішення започаткувати з 2017 року проєкт - щорічну муніципальну премію Одеського міського голови «Культурна столиця» для преміювання діячів культури Одеси, які своєю творчістю та громадською діяльністю роблять величезний внесок у розвиток культури нашого міста.

Цього року лауреатами премії «Культурна столиця» стали 10 талановитих одеситів, серед яких члени Всесвітнього клубу одеситів:

Олексій Петухов – член Всесвітнього клубу одеситів, художній керівник Джаз-клубу ВКО, джазовий піаніст, композитор, аранжувальник, викладач і продюсер. Бере активну участь у багатьох концертах і джазових фестивалях в Україні та за кордоном, проводить майстер – класи, часто є арт – продюсером багатьох концертів і музичних заходів.
З 2000 року – викладач фортепіано і джазової імпровізації в Одеському коледжі мистецтв ім. Данькевича, диригент біг-бенду коледжу ім. Миколи Голощапова.
З 2020 року – викладач джазової імпровізації в Одеській Національній музичній академії ім. А. В. Нежданової.
Пріоритет Олексія – популяризація джазової і авторської музики, написаної для фортепіано, джазового тріо, комбо складів, струнного оркестру і навіть хору. Співпрацює з Одеською обласною філармонією і театрами Одеси в якості постійного виконавця, композитора і аранжувальника.
Олексій Пєтухов виступав з такими видатними джазовими виконавцями, як Шенда Рул, Філо Машадо, Грегорі Портер, Кевін Махогані, Карл Фрієрсон, Аллан Харріс, Рей Браун Мол, Ів Корнеліус, Бенні Бенаки, Джульєтт Келлі, Інгрід Артур, Рейчел Террі і багатьма іншими.
Олексій брав участь у багатьох джазових фестивалях. Переможець (1-ша премія) міжнародного Фестивалю – конкурсу «Master Jam Fest» (Одеса, 2013).

Андрій Осіпов - письменник, кінопродюсер, Член Національної спілки кінематографістів України, громадський діяч. З грудня 2016 року очолює Одеську кіностудію.
У 2017 році за ініціативи Андрія на території кіностудії відкрито Музей кіно, який присвячений 110-річниці національного кінематографу, а у 2018 році – Музей техніки кіно ім. Йосипа Тимченка. Також було випущено серію книг про історію кіно під загальною назвою «Бібліотека Одеської кіностудії».
Для вшанування видатних працівників кіно Андрій Осіпов започаткував щорічну професійну премію «Легенда Одеської кіностудії», якою нагороджуються особи, що працювали на Одеській кіностудії 25 і більше років.
З 2017 року Одеська кіностудія під керівництвом Андрія Осіпова започаткувала та успішно монетизує власний YouTube-канал, який має понад 1,5 млн. підписників та понад 50 млн. відвідувачів щомісяця. Кіностудія має Музей кіно, що приносить дохід у понад 1 млн.грн. щорічно. Оновлено обладнання та проведено ремонт першого знімального павільйону (Арт-Центру) ім. Віри Холодної. На кіностудії збудовано новий конференц-зал, літній кінотеатр та монтажний комплекс.
Сьогодні Одеська кіностудія є постійним учасником конкурсних відборів (пітчингів) Держкіно та Міністерства культури та інформаційної політики, проведено 3 національні кінопрем'єри фільмів, знятих у спільному виробництві із міжнародними партнерами. Знято 4 фільми за власний (без держпідтримки) рахунок. Наші фільми у 2019-2022 роках отримали більше 30 кінонагород, у тому числі і міжнародних.
Вийшло три книги Андрія Осіпова, як автора:
- у 2019 році книга «З особливою жорстокістю»,
- у 2020 році «Згвалтоване кохання», що була відзначена на Міжнародному конкурсі «Коронація слова»,
- у 2021 році повість «Банальний сюжет», що отримала Гран-прі на творчому Конкурсі Національної асоціації адвокатів України.

Олександр Сінельніков - член правління національної Спілки Фотохудожників України, Заступник голови Міського клубу фотохудожників «ФОТОН-2», керівник творчої фотогрупи "Місто".
Олександр Семенович - фотограф Одеського музею західного та східного мистецтва, Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василя Василька.
У квітні 2022 року організував благодійну виставку-продаж одеських фотографій, де було зібрано 15000 грн. для ЗСУ.
У Міжнародному салоні репортажної фотографії Life Press Photo 2022 отримав золоту медаль у номінації спорт та диплом у номінації «Гарячий репортаж».
Під патронатом Міжнародної федерації фотографічного мистецтва Олександр Сінельніков брав участь у виставках фотосалонів Нью-Йорку де отримав диплом у номінації журналістика та у 2023 році - Словакії, де отримав «Золото» у трьох номінаціях із чотирьох: «колір», «пейзаж» та фотожурналістика.
У 2022-2023 роках Олександр брав участь у виставках салонів Грузії, Ефіопії, Алжиру та Колумбії.
Лауреат щорічної премії Паустовського 2023 року у номінації «Мариністика» (фото).

Борис Барський - актор, режисер, поет, Народний артист України, керівник «Театру Маски».
Як керівник небюджетної установи Театру, не маючи фінансової підтримки від держави та міста, Борис забезпечує його діяльність під час війни.
За останній рік відновлено декілька постанов, які були призупинені у зв’язку з від’їздом із країни деяких акторів, було оновлено склад трупи, введено нових акторів.
На кожну виставу частина залу Театру віддається бійцям ЗСУ, що знаходяться в Одесі на ротації, на реабілітації, внутрішньо переміщеним особам, дітям з багатодітних сімей, іншим глядачам, які потребують допомоги та підтримки.
Як керівник Театру, Борис Барський підтримує багатьох молодих режисерів, акторів, надає їм можливість використовувати приміщення для репетицій, проведення театрально-концертних подій.
Театр під керівництвом Бориса Барського у повному складі регулярно проводить зустрічі із містянами та гостями Одеси «просто неба», актори виходять на вулиці міста, спілкуються із людьми. Театр є активним учасником багатьох міських подій.
Борис Барський є Арт-послом Одеси і України у всьому світі.
У цьому році виповнюється 20 років із дня відкриття візитівки Одеси – «Театру Маски» на Ольгіївській.

Яків Майстровой – давній друг ВКО, краєзнавець, історик. Сьогодні і авторитетні вчені, і відомі краєзнавці високо оцінюють багаторічну працю Якова Майстрового, унаслідок якої 1998 року побачила світ його перша книжка - топонімічний довідник "Вулиці Одеси". Дванадцять років наполегливої роботи в архівах і бібліотеках, у цілеспрямованих подорожах Одесою призвели до народження топонімічного довідника «Історія Одеси у назвах вулиць», в якому розповідається про минуле та сьогодення понад 2000 об'єктів топоніміки міста Одеси.
Вітаємо всіх нагороджених щорічною муніципальною премією Одеського міського голови "Культурна столиця"!
Бажаємо творчих успіхів, натхнення і нових культурних проектів на благо нашої улюбленої Одеси та в ім'я миру в Україні!