colontitle

Презентація Альманаху "Дерибасівська-Ришельєвська" № 94

Учора у Всесвітньому клубі одеситів відбулася Презентація Альманаху "Дерибасівська-Ришельєвська" № 94.

Редактор Альманаху Фелікс Кохріхт розповів про процес створення цього номера, активним учасником якого, як і завжди, був Євген Михайлович Голубовський буквально до останніх годин свого славного життя.

За рішенням редколегії Альманаху Євген Михайлович Голубовський залишиться членом його редколегії до випуску останнього номеру. А наступний, дев'яносто п'ятий номер Альманаху, буде присвячений пам'яті Євгена Михайловича, хоча всі традиційні рубрики збережуться, як і їхні автори.

На презентації виступили члени редакційної колегії Альманаху: Іван Ліптуга, Альона Яворська, заочно - новий редактор - Євгеній Деменок, заступник редактора - Міхаїл Пойзнер та автори нового номера.

"Під звуки повітряної тривоги.

Наші читачі напевно помітили, що добірка матеріалів під цим заголовком зазвичай стоїть не до, а після традиційного звернення "Від редакції". Що ж нині вплинуло на звичний сценарій нашого спілкування? Уже двадцять три роки третій, осінній, номер виходить до початку вересня - місяця, коли ми відзначаємо День міста.

Зазвичай у ньому переважають матеріали, присвячені знаменним подіям в історії Одеси, яскравим особистостям, чиї імена прославили Вітчизну і нашу малу батьківщину. Є вони і в дев'яносто четвертому номері, який ви зараз читаєте, але все ж головною темою та ідеєю номера стала війна.
Вона присутня не тільки в творах членів літературного
клубу "Зелена лампа", як завжди, об'єднаних девізом "Під звуки повітряної тривоги", а й поетів, і письменників, чиї вірші та проза опубліковані в традиційних розділах. Високий пафос і темперамент Таї Найденко сусідить зі стриманою майстерністю Олексія Кабанова, лаконічний трагізм Людмили Шарги - зі зворушливою фантастичною лірикою Вікторії Коритнянської...

Ви, можливо, здивуєтеся, але в Одесі і сьогодні пишуть романи.
Ми публікуємо главу з нового твору Анни Міхалевської "Діти
Тріщини" і чекаємо на його вихід у світ.

Одеса - традиційно веселе морське місто. У сьогоднішньому номері бувалий капітан В'ячеслав Вольф ділиться з нами кумедними історіями, які трапляються в далеких рейсах.
Наша редакційна робота - тих, хто планував, готував до випуску в світ цей номер, - проходила якщо не в тривожній,то в обстановці, насиченій почуттям особливої відповідальності,
що особливо загострилося в останні дні липня. Коли пишуться
ці рядки, минуло менше доби з найжорстокішої і наймасованішої атаки російських ракет і дронів на місто, що готується зустріти воскресіння. Було зруйновано Свято-Преображенський собор, на межі загибелі опинився Будинок вчених. Кількома днями раніше серйозні пошкодження зазнали літературний, археологічний, художній музеї... Центр Одеси, який лише нещодавно набув статусу світової культурної спадщини ЮНЕСКО і перебуває під захистом європейської спільноти, практично втратив будівлі і локації, з якими нерозривно пов'язаний високий унікальний образ Одеси - надбання світової культури і мистецтва. У наших музеях і бібліотеках виявилися потривожені раритети, пов'язані
з давньою історією Причорномор'я (про історичні реліквії
пише в номері професор Андрій Добролюбський), рукописи Ісаака Бабеля і Корнія Чуковського (про цих авторів-одеситів розповідають Ганна Голубовська і Наталія Панасенко), архітектурні пам'ятки (стаття Сергія Котелко), полотна відомих одеських художників, серед яких Лев Межберг (про його творчість пише Тамара Михайличенко).

Війна розкрила нові риси особистості наших земляків - і воїнів,
які воюють на фронті, і тих, хто в поважному віці міг би спокійно жити в колі сім'ї: такою є Маргарита Пекар - у ранньому дитинстві ув'язнена гетто, у зрілому - енергійна успішна одеситка, яка домоглася визнання в США, але повернулася на батьківщину, щоб стати волонтером
нашого головного госпіталю на Пироговській, - пішла з життя в річницю війни, залишивши по собі добру пам'ять у медиків і вилікуваних бійців (стаття "Волонтер Пекар").

У дні важких випробувань яскраво проявляються риси одеського характеру, притаманного спільності представників різних етносів, національностей, релігій. Уже багато років розповідає про це Євген Голубовський. Цього разу його стаття присвячена одеським голландцям, і насамперед - видатному інженеру, першобудівельнику міста Францу Деволану.

Під звуки повітряної тривоги вирушив до друкарні цей
номер нашого альманаху. Його доля вирішувалася на всьому шляху від рукописів - до друкарського файлу. Не пристало нам, журналістам, нарікати Біля входу в зруйнований храм. Фото Анни Голубовської на труднощі в дні, коли суворі випробування і тривожні виклики постають перед кожним нашим співвітчизником і земляком. І все ж таки, якщо ви читаєте ці рядки не з екрана комп'ютера, а перегортаючи сторінки, значить, і ми можемо перепочити, перш ніж приступати до
до чергового номера. Він буде ювілейним, дев'яносто п'ятим.
Не сотим, але все ж таки.

Від редакції: до зустрічі.

P. S. І про звичне і незмінне. Номер відкривається творами наших друзів, класиків одеської літератури: монологами Михайла Жванецького та Юрія Михайлика. Читайте і розмірковуйте". Фелікс Кохріхт.

Електронна версія Альманаху "Дерибасівська-Ришельєвська" № 94 доступна на сайті ВКО за посиланням: https://www.odessitclub.org/ru/almanah/4595-almanakh-94

Відеозапис презентації дивіться за посиланням: https://youtu.be/Pm6FBjpvnXo