colontitle

Сьогодні виповнюється 70 років з дня народження Юрія Кузнєцова

Сьогодні виповнюється 70 років з дня народження Юрія Кузнєцова - видатного одеського Майстра джазової музики, імпровізації у різних стилях, композитора, аранжувальника, засновника багатьох міжнародних проектів, які поширили авторитет і культурні традиції Одеси.

Його творчість можна позначити назвою унікального циклу концертів під назвою "Музика, якої ніколи не було". Творча енергія, оригінальне мислення і яскравий темперамент залучали на концерти сотні слухачів, які відкривали для себе особливий Всесвіт джазу, імпровізації, свободи виконавця " тут і зараз".

Юрій Кузнєцов - джазовий піаніст, композитор і педагог, творець фестивалю Odessa Jazz Fest, президент "Клубу Високої Музики", заслужений діяч мистецтв України. Володар спеціального призу Пола Маккартні на міжнародному конкурсі "Yesterday" в Естонії.

"Будьте щасливі за найменшої можливості!" - такий головний заповіт Музиканта, який усією своєю біографією, іскрометним талантом, бурхливим, по-справжньому одеським темпераментом, фантазією та енергією розвивав традиції джазової Одеси.

Юрій народився 11 липня 1953 року в Одесі, проживав у серці міста на Дерибасівській. Сходинки його музичного сходження склали навчання в легендарній спеціалізованій музичній школі (нині - Одеський Державний Музичний Ліцей ім. проф. Столярського) ім. П.С. Столярського та Одеській державній консерваторії (нині - Одеській музичній академії) ім. А.В. Нежданової, а також особливий світ рідкісних записів джазової музики. Пізніше Юрій визнавав, що класична музика не приваблювала для професійної діяльності, хотілося грати джаз, нескінченно слухати записи Оскара Пітерсона, Дейва Брубека, щоб відчути себе саме в цьому світі - світі вільної творчості. Життя, як безперервна імпровізація, підказало молодому піаністові різні формати виступів: сольні концерти, у тріо з Олександром Кучеровським (бас) і Семеном Знаком (ударні), у дуеті зі співачкою Тетяною Бойовою. У цей період доля запропонувала також нові сходинки й нові "університети" - джазовий авангард і фрі-джаз із Володимиром Чекасіним (Литва), Анатолієм Вапіровим (Болгарія), концерти й гастролі, джем-сейшни.

... А ще була окрема сходинка, темна смуга (як чорні клавіші рояля) невідомості після постановки смертельного діагнозу, лікування в Одесі та операції в Німеччині. Гроші збирали всім світом, на щастя, вдалося подолати недугу, переступити через цю сходинку, повернутися на "смугу білих клавіш" і повністю зануритися в Музику, улюблений світ імпровізації. Сильний характер, воля і величезне бажання грати для одеситів втілилися в несподіваний проєкт - у червні 1997 року Кузнєцов став Президентом Клубу Високої музики і разом із дружиною Наталею Ертновою, як мініфілармонія, стали самостійно організовувати і проводити джазові концерти! Одеса отримала дуже цінний подарунок, який включав не тільки виступи музикантів, а й творчі зустрічі, живе спілкування на джем-сейшнах, а також цикл телевізійних передач "Запрошення до імпровізації", який привернув увагу широкої аудиторії.

А далі, разом із Михайлом Фрейдліним, з 2001 року розгорнув сміливий проєкт - Міжнародний Джаз-Карнавал, який на Одеську сцену привернув не лише джазових музикантів рідного міста і країни, а й гостей багатьох країн Європи і навіть батьківщини джазу!

Щорічні джазові свята внесли в життя міста нові гасла: "Всі прапори в гості до нас, всі стилі в гості до нас!", "Не дамо джазу померти на його батьківщині!" - Леонід Утьосов напевно б посміхнувся.... А одесити з величезним ентузіазмом вітали не тільки масштабні концерти з 3-х відділень, а й вуличні ходи, танці, виставки, кіноперегляди, пізніше майстер-класи для всіх охочих. При цьому Кузнєцов був невтомним пропагандистом проєкту в усіх можливих засобах масової інформації, залишаючись, як і раніше, учасником сольних програм і різноманітних ансамблів на головній сцені та багатогодинних джемів після концертів у клубах. На все були сили, натхнення і витривалість для постійного спілкування незалежно від національності та відмінності мов - усіх об'єднувала мова музики!

Юрій Кузнєцов - композитор, відомий як автор музики до кінофільмів "Таксі-блюз" (отримав Гран-Прі на Каннському фестивалі), "Misеrеre", "Запах осені", спектаклів, телепрограм. Його творчий портрет постійно розвивався і змінювався. У 2004 і 2005 роках його доповнили яскраві барви унікального проєкту "Музика, якої ще не було", де звучали відомі твори Баха, Генделя, Альбіноні, Боккеріні, Шумана, Шопена, Ліста, пісні Beatles, танго Астора П'яццолла у вишуканих джазових аранжуваннях для рояля в супроводі камерного оркестру Одеської філармонії, під керуванням заслуженого артиста України Ігоря Шаврука.

Одеса знає навіть Кузнєцова - актора і композитора в ролі глухого Бетховена за клавішними в комедійній виставі гурту "Маски".

Подальші щаблі - творчі експерименти на сольних концертах - "Самотність удвох" ("Піаніст і рояль"), "Концерт при свічках", "15 років потому", виступи на кінофестивалях, багаторазово піаніст виступав у вітальні Всесвітнього клубу одеситів, став Почесним членом клубу.

Був у житті Кузнєцова щабель особливий - у 2005-2006 рр. на посаді начальника Управління культури і туризму Одеської облдержадміністрації. Коло турбот, відповідальність, зайнятість державними справами на деякий час розвернуло імпровізації на інші теми. Надалі Юрій повернувся до музики і з особливою увагою стежив за долею одеських музикантів, запрошував для участі в концертах "Клубу Високої музики" та фестивалях, підтримував молодих, організовував ювілейні концерти Сергія Терентьєва, Анатолія Зелінського, Тетяни Бойової.

Одесити з великим інтересом відзначили три ювілеї самого Юрія і 10-річчя клубу Високої музики.

Головними щаблями сходження Юрія Кузнєцова можна вважати також і вміння бути центром будь-якої компанії, бути цікавим для найрізноманітніших людей. Його друзями були люди найрізноманітніших професій і вікових груп, інтересів і поглядів, він захоплювався сам і захоплював творчістю учнів, заражав своєю енергією і щирістю, відповідальністю за кожен звук виконаної імпровізації.

Своєму концерту 24 лютого 2016 року на сцені Оперного театру Юрій Кузнєцов дав назву "Сходинки", знаючи, що ця сходинка буде останньою. Хвороба до цього часу вже пред'явила свій жорстокий рахунок. Звучали рояль і царствений орган із проникливими прощальними інтонаціями, а наприкінці - заповіт: "Будьте щасливі за найменшої можливості!".

2 травня 2016 року земний шлях Юрія Кузнєцова завершився...

Понад півтори години йшли безперервним потоком люди до вестибюля Філармонії, щоб віддати данину пам'яті його таланту: через музику вселяти в слухачів радість життя, свободу та емоції відкритої душі.

Залишилася музика і пам'ять про унікального Музиканта, Майстра імпровізації, творця "Вальсу П'єро", "Запаху осені", пісні "Місяць ясний", яку багато хто вважає народною, і багатьох інших тем, що у серці відгукуються теплотою і смутком.

І, звісно, свято джазу, що стало складовою частиною музичної культури нашого міста, - Odessa Jazz Fest, яке щороку у вересні в Міському саду проводить Наталя Ертнова з надійною командою оргкомітету. З 2016 року Маестро не бере участі, але його дух завжди присутній на сцені і допомагає музикантам (дорослим і останніми роками виконавцям програми "Діти грають джаз", про що він мріяв) показати свою майстерність на гідному рівні. Аншлагові зали вітають оваціями цю чудову традицію.

Записи музики та гри Кузнєцова зберігаються в лабораторії магнітного запису бібліотеки Конгресу США.

11 липня 2016 року, в день народження цього українського джазмена Одеська обласна державна адміністрація заснувала музичну премію імені Юрія Кузнєцова. Таким чином, ім'я музиканта продовжує звучати і визначати високий творчий рівень конкурсантів.

Юрій Кузнєцов отримав почесне звання Заслуженого діяча мистецтв України, численні почесні знаки та нагороди Одеської області, зокрема "Народне визнання", "Перлина Одеси".

2 вересня 2018 року, в День народження міста, Зірка Юрія Кузнєцова засяяла на Алеї зірок Одеси.

Олена Шевченко, музикознавець, ведуча джазових

концертів, конкурсів і міжнародних фестивалів

Оригінальна стаття - на сайті "Вони залишили слід в історії Одеси" за посиланням: http://odessa-memory.info/index.php?id=781

Концерт "Будьте щасливі за найменшої можливості… " до ювілею легендарного музиканта Одеси організатори і музиканти презентують у новому концертному залі "УНІОН" ( вул. Троїцька, 43 ) 11 червня у двох частинах: перша -. з переглядом привітань друзів і учнів, які мешкають у Одесі і багатьох країнах миру, друга частина дасть можливість побачити і почути Юрія Кузнєцова у архівних записах, фрагментах найзначніших концертів і інтерв'ю, а також музикантів і акторів сучасної Одеси, які багато років виступали разом на різних сценах, тепло спілкувалися як близькі друзі. Згадаємо також фестивалі, концерти, театральні спектаклі, стрічки кінофільмів, які прикрасила музика Юрія Кузнєцова, і з першої до останньої хвилини ми будемо разом з ювіляром і його музикою.