colontitle

Поет малює вірші

Виставка під такою назвою відкрилася у Всесвітньому клубі одеситів.. Експонатами стали книжкові сторінки, але незвичайні. Книжки, що виходять масовими накладами (тобто друкарські), уживаються у творчості автора виставки, Ігоря Потоцького, з абсолютно іншими, які є ще й предметом мистецтва. Тут текст рівноправний з ілюстрацією, яку може створювати як професійний художник (наприклад, Григорій Палатников), так і сам поет.

Кілька років тому під час поїздки до Мексики з'ясувалося, що Ігор може й малювати, писати картини, його надихнув приклад мексиканських художників, які використовують контрастні кольори вельми енергійно, експресивно. Дивно, що він досі не почав писати музику за прикладом дружини, чудової композиторки Людмили Самодаєвої, - але це вже зовсім інша історія про творчих людей, які доповнюють одне одного.

Рукотворні книжки відомого одеського поета і письменника Ігоря Потоцького є в зібраннях Гарвардського університету, університету Берклі, Національної бібліотеки Франції, в Музеї книги і друкарства (Київ), Музеї сучасного мистецтва Одеси, в Одеській національній науковій бібліотеці, Одеській бібліотеці імені Івана Франка, у паризькій галереї "Сафір", а також у Музеї історії та мистецтва іудаїки, бібліотеці університету Сен-Дені. А частинку цього дива можна побачити і почитати на виставці в клубі.

Галина Мар'їна.
Фото Олександра Синельникова

Газета "Вечірня Одеса" №39-40 (11279-11280) // 18 травня 2023 р. (http://vo.od.ua/rubrics/kultura/48989.php )