colontitle

Зустріч з Меелісом Кубітсом у ВКО

Учора у Всесвітньому клубі одеситів відбулася дуже тепла і довгоочікувана зустріч членів Клубу з нашим великим і давнім другом з Естонії керівником фонду Kultuuripartnerlus Меелісом Кубітсом. Разом з Меелісом на зустріч до Клубу прийшли чудові музиканти Яак Соояер, Рауль Вайгла, Карл-Юхан Лаанесаар (Естонія) та Аліна Бжезінська (Велика Британія) , які напередодні, 12 травня, підкорили одеситів на Благодійному концерті «Jazz For Ukraine».. Це був подарунок Україні і Одесі від зірок європейського джазу.

В інтерв'ю кореспонденту Української Служби Інформації Мееліс Кубітс так розповів про цю подію:

Допомога Україні: культурний фронт

Так склалося, що 24 лютого – це дата, яка завжди буде поєднувати Україну та Естонію. Крім того, що це день, коли почалася ця жахлива та несправедлива агресія росії проти України, 24 лютого – це і день Незалежності Естонії. Завжди жителі Естонії у цей день просиналися з гімном нашої країни, але вперше за всю історію у минулому році ми прокинулися не з гімном, а з жахливими новинами з України.

Було питання, що кожен з нас може зробити. Влада Естонії надала зброю, а також були візити керівництва в Україну та візити журналістів, громадянське суспільство теж швидко відреагувало. Але це перший культурний візит.

Мене пов’язують з Одесою десятки десятків хороших знайомих та друзів. І я розумів, що люди гинуть, а все, що ми можемо робити вдома – це лише ставити лайки. Дійсно, ще ми можемо збирати гроші, але ще важливо приїхати та зробити знаки уваги, важливо приїхати, взяти з собою естонських журналістів. Показати, що ми разом у цьому горі. Звісно, можно приїхати і після закінчення війни. Але перефразую Жванецкого, який сказав, що “Світ в конці тунеля є, але тунель все ніяк не закінчується”, – тому важливо було приїхати саме зараз.

Я знав, що Юлія Городецька організувала в Одесі концерти кларнетиста Юліана Мілкіса і це дуже добре тут зустріли одесити. Коли я вирішив приїхати в країну, де зараз війна, я подзвонив відомому естонському джазмену Яаку Соояеру, який був в Одесі у рамках Odesa Classic та Джаз Фестивалю у 2015, і він відразу погодився приїхати без гонорарів. Він погодився та взяв з собою трьох колег плюс арфістку з Великобританії, в якої є українське коріння, а також приїхали естонські журналісти та один представник влади.

Для естонського суспільства це дуже важливо, це перший такий культурний захід. Ми знаємо, що є ще театральний проект разом з київськими акторами, який робить естонський театр. В кожному кроці ми бачимо велику підтримку, ми не можемо змінювати світ, але ми можемо змінювати себе. Увесь цивілізований світ має бути солідарним, щоб допомогти Україні.

Естонія – маленька країна, ми не можемо робити багато, але ми можемо показувати підтримку. Якщо ми будемо разом, це приведе до перемоги і перемога буде якомога ближче. Це історичний бій проти темної сторони світу і Україна – лідер вільного світу, вона диктує майбутню архітектуру безпеки Європи, а може й всього світу.

Кожен робить те, що може. В нашому приїзді немає нічого героїчного, героїчне – це те, як тримається Миколаїв, як тримається Одеса, як тримається Херсон та інші міста України.

Odesa Classic: як одеській фестиваль продовжує життя

Історія Odesa Classic пов’язана з Естонію. Коли в 2015 році зробили цей фестиваль, перші головні виконавці були з Естонії, було багато естонських туристів, ми підтримували цей фестиваль і морально і фізично. Організатор Олексій Ботвінов хотів зробити місто більш європейським і це було теж в противовес російської агресії.

Потім фестиваль почав рости та став одним з головних фестивалів України. Ми хотіли привезти сюди декілька естонських оркестрів, але це стало неможливим через ковід, тому що треба було привезти 90 людей. Коли почалась ця жахлива війна, ми дали в Таллінні з Олексієм Ботвіновим благодійний концерт та ми зібрали 120 тисяч євро українському фонду.

А потім з’явилася ідея провести фестиваль в Естонії, так як міжнародний фестіваль не може зараз проходити в Україні. Перший фестиваль ми зробили рік тому в червні, і у цьому році повторюємо 7 днів, урочисте відкриття буде в Концертному залі, він вміщує тисячу людей, там обирають президента. 7 червня буде урочисте закриття, для него повернеться з британського турне наш Симфонічний оркестр.

В цьому році фестиваль підтримує талліннська мерія, а також є меценат – підприємець з Естонії. Буде міністр культури Естонії, а також відкриває фестиваль мер Таллінна. Odessa Classic живе в Європі, нагадує про Одесу і про те, що в Одесі має буде життя та свято.

Концерт, як можливість допомогти

Усі витрати, пов’язані з концертом, ми беремо на себе. Кожна людина, яка зможе придбати квіток, підтримує одеську організацію”Корпорація монстрів”, яка допомагає ЗСУ.

Фото-отчет о встрече друзей в ВКО - Владимир Богатырёв