colontitle

День Джаза, чи як Олексій Пєтухов влаштував феєрію

Фестиваль Джаз - музика Перемоги не мав права закінчитися посередньо. Концерт Олексія Пєтухова & Co" у ВКО став найбільш підходящим фіналом цього місяця.

Вечір, організований та проведений Олексієм, як і завжди, був експериментальний. Виступали нові люди, грали нові імпровізації, як і заведено за традицією. Почав вечір сам Aleksei Petuhov , показавши тему “Over The Rainbow”. Почати цим було критично важливо, тому що “коли я чую її, то відчуваю, що десь далеко є наш дім. Наш будинок. Одеса” .

Після, зі своїм словом виступили Фелікс Кохріхт та Анатолій Горбатюк. Вони подарували Джаз-клубу ВКО кілька рідкісних книг про джаз, по-насміхалися один над одним, а в кінці, разом з організатором вечора, дійшли висновку, що “сьогодні треба думати, ніби джаз народився в Одесі, а тільки потім про це дізналися у Новому Орлеані”.

І тут, увипадковому порядку почали додаватися артисти.

У дуеті з бас-гітарою Олександра Кузьмича було зіграно теми Кіта Джаретта. Пізніше до ним додалася вокалістка Аріна Бекіна, заради якої Горбатюк, на здивування всіх у залі, зокрема й своєму, сів за барабани. Таким складом були виконані композиції “Blue Skies” та “The Man I Love”.

Для виконання теми "My Secret Love" Пєтухова підмінила піаністка Марія Лаврушіна, а Бекіну замінила Тетяна Богоєва. Однак, Олексій сидіти осторонь не збирався, тому виконував тему з фільму “Хто підставив кролика Роджера” з мелодикою в руках, а “I Do It For Your Love” з мелодикою та роялем одночасно.

Повертається Аріна Бекіна, ми чуємо “No More Blues” та “Blue Monk”, після чого мої записи обриваються. Чому? Усі артисти вечора вирішили провести маленький джем-сейшн усередині великого. Фортепіано, барабани, бас-гітара, вокал, ковбел, маракаси і мелодика злилися у єдиному імпровізаційному пориві, наповнюючи приміщення енергією, яка дозволяє думати ні про що, крім самої музики. Це і є справжній джаз.

Никита Рыбаченко, член ВКЮО

Фото - Александр Синельников