colontitle

Екскурсія темною Одесою, або Метафізика Дмитра Шаматажі

До 30 вересня в галереї на Маразліївській працює виставка світлин Дмитра Шаматажі «внеизвне».
Дмитро Шаматажі – молодий (має 36 років), але досить досвідчений одеський фотограф, який працює в жанрах стріт, метафізика (красиве слово і пасує до будь-якого знімку), абстракція і репортаж.

Має освіту графічного дизайнера, фрілансер, співзасновник і учасник масштабних фотопроектів «Двори і коти Одеси» та «Архітектура Одеси», дизайнер у сфері поліграфії, поет, музикант. Фотографувати почав у першій половині нульових, надаючи перевагу зйомкам одеських двориків та інших прихованих куточків міста.
За 10 років Дмитро виробив свій почерк — агресивна, нарочита лінійність, жорсткі контрасти і парадоксальні поєднання, гострі кути і особлива, похмура експресія перспектив.
На вернісажі зібралося немало поціновувачів різноманітних талантів Дмитра.
«Одеса на світлинах Дмитра далеко не завжди постає настільки душевною і ліричною, як багато хто звик сприймати це місто. Навпаки, відчувається явне тяжіння автора до темних сторін Південної Пальміри, її геометрій, глухих кутів і клаустрофобних ущелин між дворами. Основними напрямками і темами є - геометричні і надконтрастні стрітфото, птахи, міська геометрія і метафізика просторів», — йдеться в анотації до виставки.

Авторка — Ірен Адлер, фото Олександра Синельникова
Відео-репортаж – Володимир Богатирьов:

https://youtu.be/Rzv5OBQIaFY
https://youtu.be/dz5-rR67lU0
https://youtu.be/m6DIZ_o7AZE