colontitle

Сьогодні святкує ювілей член Всесвітнього клубу одеситів Андрій Семенович Крупник!

Багато одесити знайомі з привабливим енергійним Андрієм Семеновичем, але ми хотіли б розширити ваші знання та розповісти лише про деякі віхи багатої біографії ювіляра.

Перше місце роботи після закінчення із золотою медаллю школи N 119 та ОІІМФу – Чорноморське проектно-конструкторське бюро на Ласточкина, де колись розпочинав свою роботу і М. Жванецький. Розроблені Андрієм стандарти системи управління якістю та технічного рівня проектної продукції потім ще протягом 20 років використовувалися у ЧЦПКБ. Декілька авторських свідоцтв та рацпропозицій, статус "Винахідника СРСР" не задовольнили творчі потреби Андрія.

У 1980 року Андрій Семенович перейшов на роботу на Одеський судноремонтний завод ім. 50-річчя Радянської України начальником конструкторського бюро оснащення та інструменту. Тут він відвів творчудуш конструктора. При цьому працював головою Ради молодих спеціалістів.

З 1985 року Андрій – старший науковий співробітник лабораторії організації та управління судноремонтом ЧорноморНДІпроекту – базової організації Мінморфлоту СРСР. З 1987 року, коли ЧорноморНДІпроект злився з ЧЦПКБ і утворив ПІВДНІІМФ, О. Крупник повернувся по суті до рідної гавані – заступника начальника відділу Стандартизації та управління якістю – під початок широко відомого Бориса Ісааковича Раппопорта.

З 1990 року розпочалася 12-річна історія (3 скликання) депутатської роботи – спочатку у постійній комісії з освіти, потім – із соціальної політики, потім – щодо вдосконалення структури управління містом. 1994 року Андрій почав створювати міський Центр соціальної допомоги. Центр став унікальною комунальною установою, яка об'єднала усі соціальні служби міста. Загальна штатна чисельність Центрустановила понад 1000 осіб. Тільки вдома Центр обслуговував понад 5 тисяч самотніх немічних одеситів.

У 1995 році на базі Центру за допомогою ігуменя жіночого Свято-Михайлівського монастиря Серафими та міського товариства пенсіонерів на базі Центру було створено Одеську Асоціацію Милосердя, яка об'єднала понад 100 громадських та благодійних організацій.

Андрій Семенович протягом 6 років був президентом Асоціації, яка, на думку зарубіжних експертів, була визнана найкращою на всьому пострадянському просторі моделлю муніципально-громадської системи соціальної взаємодопомоги.

1999 року за підтримки свого найближчого соратника Володимира Брудного Андрій створив громадську організацію – аналітичний центр "Одеський інститут соціальних технологій", а В. Брудний став заступником директора цього інституту з наукової роботи. Інститут займається креативними рішеннямисоціальних проблем суспільства. Брав участь у реалізації понад 50 проектів, спрямованих на захист прав громадян, їхню соціальну підтримку, розвиток самоорганізації населення, покращення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

З 2001 року О. Крупник викладає у Національній академії державного управління за Президента України. Спочатку на кафедрі проектного менеджменту, а згодом – на кафедрі державного управління та місцевого самоврядування. А. Крупник – автор понад 250 наукових та науково-ужиткових публікацій: статей, монографій, аналітичних досліджень, доповідей на конференціях.

У 2005 році очолюваний Андрієм Інститут соціальних технологій разом з організацією Олексія Орловського "Віч-на-віч" заснували Всеукраїнську асоціацію сприяння самоорганізації населення, яку Андрій очолював понад 10 років.

З 2017 року виконує функціїрегіонального координатора громадської мережі експертів, які супроводжують реформи у сфері публічної влади та громадянського суспільства.

З 2012 до 2020 року за указом Президента України призначався членом Координаційної ради з розвитку громадянського суспільства при Президентові. У 2020-2021 роках у складі робочої групи Кабінету Міністрів України розробив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства, затверджену указом Президента наприкінці 2021 року. Співавтор низки законопроектів та постанов Уряду, розробник Статутів міст (Вінниці, Тернополя, Одеси), автор Регламентів місцевих рад.

З початку широкомасштабної війни Росії проти України члени Інституту соціальних технологій збирали кошти для придбання військового спорядження та приладів нічного бачення для ЗСУ, організували виявлення в Одеській області постраждалих від війни та наданняїм матеріальної допомоги, а також передачу бійцям ЗСУ, членам тероборони та іншим нужденним понад 6 000 антисептиків. У 2022 році при Інституті створено Соціогуманітарну та Науково-методичну ради з фахівців та науковців у різних сферах діяльності, а також Координаційну раду з питань соціальної адаптації та інтеграції переселенців у територіальних громадах. З 2022 року ГІСТ активно займається підтримкою переселенців, допомагаючи їм реалізувати себе у фотографічній, художній, літературній творчості. І тому А. Крупником створено цілу мережу творчих кластерів.

Шановний Андрію Семеновичу! Щиро вітаємо Вас зі славним ювілеєм!

Бажаємо Вам щастя, здоров'я, успішної реалізації всіх проектів, натхнення та миру!