colontitle

Новорічні джазові імпровізації у ВКО

14 січня відбулося перше засідання Джаз-клубу ВКО в затишній вітальні Всесвітнього клубу одеситів - чудовий початок Нового року новим проєктом!
Його офіційне представлення відбулося ще 25 грудня 2022 р. і стало природним продовженням блискучої низки благодійних концертів уже у форматі діяльності самостійного клубу - джазового.

Прологом стали численні концерти з березня 2022 року зі збору коштів для ЗСУ, де брали участь видатні джазові піаністи Одеси Вадим Бессараб, Олексій Пєтухов, Маестро "Шовкові пальці" - Сергій Терентьєв, а також ансамблі молодих виконавців - студентів і випускників музичних ВНЗ нашого міста. Джазові програми неодноразово звучали і на інших сценах міста, зокрема, для бійців територіальної оборони Одеси.

Особливий інтерес слухачів, захват і щира підтримка переповнених залів на кожному концерті постійно стимулювали оновлення репертуару і складів виконавців. Потоком безперервних імпровізацій керував Олексій Пєтухов - відомий джазовий піаніст, композитор, аранжувальник, викладач, який став координатором експериментальних ансамблів та імпровізаційних джем-сейшенів.

Рішенням Президентської Ради Всесвітнього клубу одеситів Олексія Пєтухова було прийнято до складу членів клубу і він отримав посвідчення в День міста.

Перше засідання Джаз-клубу в році, що настав, продовжило традиції попередніх зустрічей, де виконувалися академічні та джазові композиції, сольні та ансамблеві п'єси в чергуванні стилів і жанрів. Олексій Пєтухов як художній керівник представляв музикантів, а також підключався до ансамблів, граючи на роялі та мелодиці.

Глядачі гучними оплесками вітали імпровізації вже відомих виконавців - Артема Селіхановича (рояль), Сергія Демуру (саксофон), Івана Желязка (барабани). Уперше Тарас Петлюк (рояль) імпровізував у складі джазового тріо, дебютом у клубі був виступ Олександра Кузьмича (бас), свою класичну програму показав аспірант музичної академії Руслан Гасратов (рояль).

Безсумнівною кульмінацією джазового вечора став виступ Анатолія Горбатюка за барабанами. Ветеран Одеського джазу з понад півстолітнім виконавським досвідом, багаторічний член Президентської Ради Всесвітнього клубу одеситів, автор унікальних книжок про Одеський джаз багаторазово брав участь у попередніх зустрічах у вітальні клубу не лише в тріо з акомпанементом, а й як темпераментний соліст у п'єсах різних стилів. Результат - бурхливі оплески!!! Джазу всі віки покірні!!!

Анатолій Ісакович запропонував присвоїти клубу ім'я Миколи Голощапова в пам'ять про засновника джазової освіти в Одесі (у 1980 році), творця легендарного молодіжного біг-бенду, в репертуарі якого були унікальні твори сучасного джазу і який виховав кілька поколінь молодих виконавців. Пропозиція була зустрінута оваціями і загальним схваленням.

Що очікувати далі? Нові програми, нові імена та склади, лекції та відео перегляди, обов'язкові джем-сейшни, майстер-класи, спілкування з одеситами, які проживають у різних країнах світу, програми для дітей та багато іншого. Наприклад, одесит у п'ятому поколінні Алекс Гутмахер, який мешкає зараз у Нью-Йорку, окрилений ідеєю створення в Одесі музею всеукраїнського джазу і презентував її в джаз-клубі. Головне, що сторінки історії сучасного Одеського джазу вже вписані і зараз пишуться золотими нотами імпровізацій на різних сценах нашого міста. Будьте їхніми свідками та учасниками, приходьте до Джаз-клубу на Маразліївській, 7, створюйте свою музику свободи разом із нами!

Олена Шевченко - директор Джаз-клубу Всесвітнього клубу одеситів.

Відео-запис Благодійного концерту у ВКО – за посиланням на YouTube-каналі ВКО: https://youtu.be/vGNBXl-ujoI

Фото – Олександр Сінельніков