colontitle

Доктор філософії, інженер, письменник, лауреат п'яти літературних премій конкурсів

Як може одна людина заслужити стільки престижних звань? Про це знає Борис Самойлович Амчиславський, котрий відзначає сьогодні свій день народження.

Насамперед для цього потрібно було народитися в Одесі 18 травня 1934 року. Закінчити факультет радіозв'язку Одеського електротехнічного інституту та 22 роки працювати інженером у НДІ зв'язку аж до переїзду до США у 1997 році.

У жовтні 1978 року Борис познайомився з Леонідом Утьосовим. І ця зустріч стала поворотною у його долі. 45 років, разом із сином Едуардом він займається вивченням життя та творчості нашого знаменитого земляка. Став організатором створення музею-квартири Л.О.Утьосова, а потім і Фонду «Музей-квартира Л.О.Утьосова в Одесі». Амчиславські передали до фондів музею понад тисячу експонатів і продовжують купувати їх на міжнародних аукціонах, для подальшої передачі...

Борис Самойлович – співавтор книг, присвячених Леонідові Утьосову: альбому «100 фотографій Леоніда Утьосова», тетралогії «Я народився в Одесі...» (у 6 томах), книг «Одеський консул у столиці», «Назавжди Утьосовим залишився!», « Чорне море Леоніда Утьосова», «Леонід Утьосов та “Бульварні новини”», двох томів «Утьосівської енциклопедії».

У 2013 році Борис захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі мистецтвознавства на тему: «Леонід Утьосов: легенди та міфи, документи та факти». 2018 року він став лауреатом конкурсу «Люди справи» газети «Вечірня Одеса». За особливий внесок у заощадження культурних цінностей Одеси, 2019 року став лауреатом премії «Народне визнання – Одесит року». Лауреат Канадської літературної премії імені Ернеста Хемінгуея у 2020 році. Пишається тим, що тричі став лауреатом загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання».

Є звання, яким Борис пишається близько 30 років. З рук самого Михайла Михайловича Жванецького він одержав членський квиток Всесвітнього клубу одеситів.

Понад чверть століття Борис проживає в США, але всі роки, він серцем та справами з рідною Одесою. Підтримує Клуб регулярними членськими внесками та благодійною допомогою для Одеської бригади морської піхоти.

Ми пишаємось тобою Борисе Самойловичу, дорогий наш одноклубник! Бажаємо здоров'я, довгих творчих років, до 120! І завершення головної роботи життя – «Утьосівська енциклопедія»!

Завжди неподалік,

Ваш ВКО.