colontitle

Проект пам'ятника для парку Берегової охорони у місті Елізабет-Сіті.

Надсекретний проект «Zebra»
і розслідування Всесвітнього Клубу Одеситів

7 липня 1944 року відбувся перший бойовий виліт на літаках «PBN – 1 Nomad». На Чорноморському флоті першою випробувала «Номади» з червня 1944 року 18-а морська далекорозвідувальна авіаційна ескадрилья ВПС Чорноморського флоту, яка базувалася в Одесі і Севастополі.

Ці воістину легендарні літаючі човни, що отримали від англійців ніжне ім'я «Каталина», призначені для далекої розвідки над морем, протичовнового патрулювання і рятувальних операцій, стали в роки Другої світової війни для тисяч збитих над відкритим океаном льотчиків справжнім символом порятунку.

«Каталини» бомбили ворожі підводні човни, доставляли десанти. Жоден з 107 отриманих до 9 травня 1945 року літаків не був збитий ворогом.

За секретною програмою Військово-морських сил США, відомою як «Проект Зебра», пілоти і члени команд з Радянського Союзу прибували на базу берегової охорони в Елізабет-Сіті у кінці Другої світової війни. Метою було навчання команд пілотуванню модифікованої версії літака «PBY Catalina». Модель, яка поставлялася в Радянський Союз, мала назву «PBN – 1 Nomad».

У цій програмі брав участь і одеський льотчик Валентин Левін. Доля цього одесита довгі роки була прихована у зв'язку із строгою секретністю програми як в США, так і в СРСР. Розкрити долю цього льотчика через багато років допомогло розслідування, проведене Всесвітнім клубом одеситів.

У 2013 році до нас звернувся одесит із США Ілля Поварчук, який готував для видання матеріал про друга дитинства, льотчика Валентина Левіна. Відомо було тільки те, що він загинув, виконуючи спеціальне урядове завдання.

 

Авіагрупа спеціального призначення на базі в Елізабет-Сіті (США), літо 1944 року

 

Чим закінчилося це розслідування ви можете дізнатися з матеріалу: 1945–2015. Одеса – Елізабет-Сіті