colontitle

На фото - Алла Ступіна та Леонід Рукман у ВКОВсе починається з кохання

У шкільні роки любила писати щоденник. Ні з ким не може бути людина до кінця відвертою – хіба лиш наодинці з таким другом. Гортаю пожовклі від часу сторінки, де залишило сліди моє життя. З радістю зустрічаю кожний новий день, сподіваючись відкрити нову сторінку. Тому така важлива і радісна для мене сьогоднішня зустріч.

Ось вона – ще одна жадана книга моєї бібліотеки. Презентація книжок «Я захищу тебе від кохання» і «Париж зі смаком солоної карамелі» румунської авторки зі світовим ім’ям, парижанки Ольги Кепецине. Не всі книжки можна прочитати водночас. Життя корегує цей процес по-своєму. Однак дуже важливо і приємно, що книга з’явилась на моїй полиці, і для неї обов'язково знайдеться час. Ось і знайшовся він – в нічній тиші, коли ніхто не заважає, і вже не можу зупинитися… «Я захищу тебе від кохання» - сімейна сага про три покоління великої родини, прізвища яких – Добре – Миколи та Надії, їх трьох синів та доньки. Щасливим було їх життя, доки не прийшла біда, що змінила все навкруги. Буду знову читати і перечитувати, тож прислухаємося до слів про кохання, щастя і нелегкі дороги долі.

Ольга Кепецине народилася на півночі Молдови. Закінчила філологічний факультет Бєльцького державного університету ім. Алеку Руссо. З 2004 року живе в Парижі і являється поетесою, письменницею та художницею. Її романи перекладені російською, англійською, французькою та українською мовами. Пані Ольга - автор понад двадцяти книг, у тому числі віршів та казок для дітей, збірок віршів для дорослих, та найкрасивіших романів про кохання, людські страждання, тугу за батьківщиною та імміграцію.
Перекладач, журналіст, медик у зонах конфліктів Афганістану, Туркменістану, Придністров’я та Камчатки Ольга Кепецине є членом Спілки письменників та Спілки професійних журналістів Молдови та Франції. Туга за рідною землею, нерозділене кохання, перемоги та поразки – все це можна знайти в її книгах.

Спільні незгоди об’єднують небайдужих людей, тому ми уважно слідкуємо за діяльністю Всесвітнього клубу одеситів в м. Одеса на вул.Маразліївській, 7. Частинкою його є наш кишинівський клуб, який об’єднав зацікавлених друзів, наших однодумців. В їх книгах звучать голоси одеських авторів, прислухаємось до них.

«Залізти б в шафу, і сховатись тихо,
закрити двері, викинути б ключ…
І там сидіти, поки пройде лихо,
аби лиш з ним не битись власноруч».


«Моя сила – у праведному гніві, а не у ненависті.
Любов уміє боронитися.
І любов палає вогнем,
але той вогонь не нищить, він оберігає».

За участю членів ВКО та запрошених гостей Всесвітній клуб одеситів організував цілий ряд літературно-музичних програм, присвячених коханню та надії на краще у будь-які часи. Вони пишуть і співають про різне, люблять і ненавидять. Все це ми прочитали і почули на сторінках сайту Всесвітнього клубу одеситів. Сама назва музично-поетичної зустрічі «Ступінь розуміння» теж дарує надію, як і епіграф до неї – рядки з вірша Ліни Костенко

«… я вибрала Долю собі сама
і що зі мною не станеться,
у мене жодних претензій нема
до Долі, моєї обраниці».

Енергія виконавців об’єднує нас усіх на зустрічі. Дякуємо талановитим майстрам.

І знову в моїх руках книга Ольги Кепецине, де немає чогось несуттєвого, незначного – всі події міцно пов’язані між собою, як і люди.

З кожним роком все частіше тривожать спомини і викликають хвилювання слова в романі Ольги Кепецине: «Світ великий. Кожна людина по-своєму інтерпретує події, які відбувалися у ті вогняні роки. Де б не була, Ліна несла з собою правду про те, що вона пережила, про своїх товаришів по зброї, своїх братів і всю сім’ю. І вона пише про все це як літописець роду, справжній репортер, якому немає рівних, тому що її аргументи – це факти. І ставить найвище за все ІСТИНУ – цінність, яка переважує будь-які принципи: політичні, соціальні, національні. Так, життя сумне й інколи більш непередбачуване, ніж сподіваємось. Але потрібно жити , бо це вищий дар, подарований нам Небесами».
Ольга Кепецине.

Дякуємо за тепло душі та почуття радості від зустрічі всім
присутнім.

Алла Ступіна, керівник Кишинівської філіі ВКО

На фото - Алла Ступіна та Леонід Рукман у ВКО