colontitle

Гроссман Исаак (1892-1977)

Ісак Гроссман.
Они оставили след в истории Одессы

130 років тому в Одесі народився Ісаак Гроссман (1892-1977 рр.) - легендарний уболівальник одеського футболу.

Одесити завжди знали і шанували людей, які приносять місту славу - артистів, музикантів, художників, спортсменів... Найбільшою популярністю завжди користувалися футболісти, їх обожнювали всі. Короля вболівальників, улюбленця одеситів - Гроссмана (інакше його не називали) знали всі, хоча не було телебачення, про нього не писали газети і не говорило радіо. Це була яскрава, самобутня, талановита людина. Його жарти народжувалися легко і їх відразу запам'ятовували. Згадують його реакцію на красиву гру «Чорноморця»: "Перевірте у них паспорти, це переодягнені бразильці!", його звернення з трибуни до Костянтина Фурса: "Котя! Моя сім'я одноголосно визнала тебе найкращим футболістом Європи".

Він супроводжував команду на виїзних іграх. На стадіоні у нього було постійне місце, яке не продавалося, поки він був живий. У всякому випадку, відомо тільки про одну пропущену Гроссманом гру - за день до цього його забрали в НКВС.

... Вже не було Великого вболівальника. А після забитого гола трибуни вставали і з надією дивилися на 38-у трибуну, де колись вирував Гроссман.