colontitle

Білим і чорним хотів би я бути"Білим і чорним хотів би я бути".
Літературний музей презентував книгу Михайла Жука

21 лютого о 15.00 у Золотій залі Одеського літературного музею відбулася презентація книги М.Жука «Білим і чорним хотів би я бути…». Книга видана Одеським літературним музеем.

Михайло Іванович Жук (1883-1964) – один з перших українських художників-модерністів, письменник, драматург, казкар, перекладач. Його творчість на довгі роки була забута. Одеса була першим містом України, у якому відбулось повернення для нащадків Жука-художника, саме тут вперше експонувався найвидатніший його твір – найбільше в історії українського мистецтва 1910-х років панно «Біле і чорне».

І саме одесити з середини 1980-х років почали друкувати літературні твори Жука-письменника.

У експозиції Одеського літературного музею Михайло Жук представлений як багатогранний митець – графік, поет, драматург, казкар.

Починаючи з 1997 року, з першої наукової збірки музею «Дом князя Гагаріна», науковці музею постійно публікують твори Михайла Жука та статті, присвячені його творчій долі.

У 2010 році завдяки допомозі почесного громадянина Одеси Сергія Гриневецького до фондів музею надійшов літературний архів письменника.

І зараз, після дев’яносторічної перерви – остання книга письменника вийшла у 1928 році – саме в Одесі побачить світ книга, видана до 135-річчя з дня народження М.І. Жука.

«Білим і чорним хотів би я бути» – перше видання вибраних творів митця, якому за життя так і не судилося побачити омріяну книгу оповідань.

Книга названа за рядками з вірша Михайла Жука. До неї увійшли дев’ять оповідань 1910-х рр., які письменник мав намір включити до своєї книги прози (два оповідання публікуються вперше), п’єса «Легенда» (1918), вісімнадцять казок (1920-і рр.), вірші з першої книги «Співи землі» (1912), «Вінок сонетів» (1918), окремі сонети з циклу «Море», написані в Одесі на початку 1930-х рр. (публікуються вперше), нотатки, спогади про дитинство та два варіанти спогадів про М.М. Коцюбинського 1926 та 1929 рр. (публікуються вперше). Книга укладена провідним науковим співробітником музею О. Яворською за участі наукового співробітника О. Козаченко. Публікація п’єси «Легенда» зроблена К. Романовою.

Книга М.Жука створена виключно за рукописами, що зберігаються у фондах Одеського літературного музею. У оформленні книги використані віньєтки та малюнки М. Жука. Кольорова вкладка складається з 7 автопортретів М. Жука, створених ним портретів батька, дружини, синів, М.М. Коцюбинського та ескізів обкладинок до власних книжок, зроблених митцем.

Михайло Іванович Жук повертається до читача і займає гідне місце в історії української літератури.

Тираж книги – 300 примірників.

Матеріиали і фото - Одеський літературний музей

"Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука  "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука  "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука  "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука  "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука  "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука "Білим і чорним хотів би я бути". Літературний музей презентував книгу Михайла Жука