colontitle

Прем`єра «Одруження» в Українському театрі

Гоголіада. Прем`єра «Одруження» в Українському театрі

Всім відомо, що гоголівське "Одруження" - це комедія.

Всім відомо, що цю комедію за роки, десятиліття та століття, які минули з дати її написання, ставили чи не в кожному театрі. Не кажучи вже про екранізації, а часом - і відверті пародії, як то траплялося на "тиражному пароплаві" з персонажами легендарного роману за волею Іллі Ільфа і Євгена Петрова ("Дванадцять стільців"), чи з героями теж легендарного фільму Ельдара Рязанова ("Забута мелодія для флейти").

Наш молодий, аже вже відомий та авторитетний далеко за межами Одеси, режисер Іван Уривський, розпочинаючи роботу над новою виставою, залишається вірним собі і категорично не хоче ані копіювати колишніх прикладів, ані навіть наслідувати їх. Як і в попередніх своїх постановках, що набули чималої заслужено високої та одностайно схвальної реакції фахівців і глядача ("Тіні забутих предків", "Олеся. Містифікація", "Турандот", тощо), він зацікавлений неймовірним, досить не пізнаним у повному обсязі, світом та світоглядом Автора-Класика, його аурою та впливом на мислення наших сучасників.

Тож, новий сценічний проект Українського театру, котрий було запропоновано ще уславленим Ігорем Равицьким і саме з розрахунком на Івана Уривського, передбачав далеко не просту чергову комедію за безсмертним твором Гоголя.

Вже експлікації та перші репетиції постановника відкрили навіть самим акторам стільки нового та цікавого, що виконавці, які звикли на театрі, здавалося б, до усього — і ті нібито отримали "друге дихання". Процес втілення проекту перетворився на справжнє народження сценічної дитини, прояку ще до першого її звука стали слушно говорити: Індіго!

Чому? Чи не є перебільшеними та завчасними сподівання та надії? Яка за жанром нова робота васильківців? Куди запрошує публіку завжди неочікуваний та непередбачуваний у своєму творчому натхненні режисер Іван Уривський?

Так, питань вистачає на багато й багато дискусій. Але ж, як відомо всім, саме у тих випадках, коли є про що сперечатися — і знайдеш численні приводи для найсерйозніших роздумів та найбільш обґрунтованих думок. Ось тоді й виблисне своєю короною - Її Величність Істина.

Та облишимо теорії. Звернемося до нової вистави. Єдине, що ми з чистою совістю відверто гарантуємо — це те, що цікаво, несподівано, та неодмінно у доброму настрої почуватиме себе кожен з глядачів. Що ж до подальшого — усьому своя черга, чи не так?

Коротше — як у звісному фільмі: Іди та дивись!

Євген Женін

Фото - Одеський академічний український музикально-драматичний театр ім. В.Василька

Прем`єра «Одруження» в Українському театрі Прем`єра «Одруження» в Українському театрі Прем`єра «Одруження» в Українському театрі Прем`єра «Одруження» в Українському театрі